ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νωρίς ξεκίνησαν φέτος οι πυρκαγιές – Αναμένεται θερμό καλοκαίρι – Ο εφιάλτης, τα εμπόδια και οι ευθύνες

Facebook
Twitter
Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς φέτος και οι πρώτες μάχες με τις φλόγες, καθώς και οι πρώτες καταστροφές, δείχνουν πως θα έχουν μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί πυκνές καιρικές μεταβολές μετατρέποντας συχνά το Ελληνικό κλίμα σε τροπικό, αποτελεί τον πλέον αστάθμητο παράγοντα για την εκδήλωση φαινομένων που πρέπει να προβληματίζουν τις Αρχές αλλά και τους πολίτες.

Ο ΠΕΡΥΣΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕ ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

Η Αχαΐα και η Ηλεία βίωσαν πέρυσι έναν πύρινο εφιάλτη, όπως άλλωστε συνέβη και σε πολλές περιοχές της χώρας. Και κατάλαβαν όλοι πολύ καλά πως η κατάσταση λαμβάνει μόνιμες διαστάσεις οι οποίες για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρειάζεται

Πρώτον: Η αποτελεσματική συνεργασία Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον: Η ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αλλά και των υπόλοιπων δομών της πολιτικής Προστασίας.

Τρίτον: Η ενεργοποίηση των πολιτών έτσι ώστε οι φλόγες να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα από χορταριασμένα οικόπεδα και ακλάδευτα δέντρα.

Σε ότι αφορά στο πρώτο, δεν προκύπτει προσώρας κάποια θεαματική και μεταρρυθμιστικού επιπέδου μεταβολή. Από την Άνοιξη Κυβέρνηση και Δήμοι βρίσκονται στα χαρακώματα. Χρήματα, προσλήψεις κ.α. βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που πολλές φορές καταλήγουν και σε αντιπαραθέσεις.

Σε ότι δε αφορά τους καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων, αλλά και δρόμων που θα διευκολύνουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης να προσεγγίζουν σε θεωρητικά δύσβατες περιοχές, είναι έργα τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι δυνάμεις Πυρόσβεσης ενισχύονται φέτος. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με την πρόσθεση μιας νέας δύναμης από 500 δασοκομάντος, που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου, στελεχώνοντας τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Για τη δράση τους δε έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος φθάνοντας φέτος του 4.000 σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται την ίδια στιγμή και άλλοι 2.100 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων της Πολιτικής Προστασίας.

Μεγάλος αριθμός των νέων αλλά και των υφιστάμενων δυνάμεων μπαίνει και στη μάχη της Αχαΐας ανάλογα πάντα με τον σχεδιασμό και τις πραγματικές ανάγκες που θα προκύψουν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Σε ότι αφορά στην τρίτη παράμετρο που αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ευθύνη των πολιτών, όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την Αχαΐα η κατάσταση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική.

Εκατοντάδες οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα, δημιουργώντας άμεσους κινδύνους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν χώρους κοινόχρηστους ή ακόμη και ιδιωτικούς για να εναποθέτουν σκουπίδια και διάφορα άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.

Στο δια ταύτα, η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω, θα πρέπει να μας κάνει εξαιρετικά συγκρατημένους. Αυτό δεν σημαίνει πως στο πεδίο η πυρκαγιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όμως οι δυσκολίες είναι τέτοιες που θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και πρωτίστως ξεπερνώντας δυσκινησίες και του Κράτους, αλλά και της κοινωνίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top