ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι με τα κρυφά μηνύματα για την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (video)

Facebook
Twitter
Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των ΗΠΑ τις ημέρες των γιορτών χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι το “Do You Hear What I Hear”.  Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως σχετικά με το εν λόγω τραγούδι είναι ότι αποτελεί μία δημιουργία με αναφορές στην πυρηνική καταστροφή και στην Kρίση της Κούβας που αποτέλεσε την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Η χρονική περίοδος από τις 16 Οκτωβρίου 1962  μέχρι τις 20 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς ήταν γεμάτη ένταση, καθώς οι Αμερικανοί είχαν εντοπίσει σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα, γεγονός που οδήγησε και στην κρίση.

Ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του με το φόβο της επίθεσης από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 22 Νοεμβρίου 1962, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy απευθύνθηκε στο έθνος και τους εξήγησε την κατάσταση και τον κίνδυνο που αποτελούσε για αυτούς η ύπαρξη των σοβιετικών πυραύλων στον κουβανικό έδαφος.

Οι Αμερικάνοι παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσα από τα ραδιόφωνά τους  υπό το φόβο πυρηνικού ολέθρου. Από το μουσικό ζευγάρι των Noël Regney και Gloria Shayne  ζήτησαν να δημιουργήσουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι και μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συνέθεσαν «μία έκκληση για ειρήνη σε περίοδο αβεβαιότητας»,  όπως έγραψαν οι New York Times το 2002,  όταν και έφυγε από τη ζωή ο Noël Regney.

Το μήνυμα του τραγουδιού ήταν τόσο πικρό που το ζευγάρι είχε δυσκολία να το τραγουδήσει χωρίς να κλαίει.

Σε μία συνέντευξή του το 1985, ο Regney τόνιζε: «με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτό το τραγούδι ήταν μία έκκληση για ειρήνη».

Η πρώτη ηχογράφηση τραγουδιού ήταν από τον Harry Simeone Chorale,  και πούλησε 250.000 αντίτυπα  την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του,  λίγο πριν την ημέρα των ευχαριστιών το 1962. Σε ένα από τα περίεργα παιχνίδια της ιστορίας,  κρίση της Κούβας τελείωσε λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του τραγουδιού Αν και ο φόβος της πυρηνικής καταστροφής παρέμενε, μέσα στο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου.   Από το 1962 έχουν υπάρξει 159 διαφορετικές εκδοχές του τραγουδιού σε πολλές γλώσσες με πιο πρόσφατη αυτή των The Smashing Pumpkins.  Η πιο δημοφιλής εκδοχή του ήταν αυτή που ηχογραφήθηκε από τον  Bing Crosby , ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top