Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες πάσχουν από έναν ακόμα «βαρύ πονοκέφαλο» πέρα των οικονομικών συνεπειών της ακρίβειας και των απωλειών της διετούς πανδημικής κρίσης. Είναι η λειψανδρία εργαζομένων που δυσκολεύει σε πρωτοφανή βαθμό τους επιχειρηματίες του κλάδου αναψυχής και φιλοξενίας. Οι έλλειψη εργαζομένων και δη έμπειρων με γνώση επί του αντικειμένου, είναι εμφανής σε πολλά καταστήματα του χώρου, κυριότερα στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής. Και οι ιδιοκτήτες τους μιλούν στην «Πολιτεία» για το πρόβλημα, τα αίτια και το πόσο αυτό μπορεί να απειλήσει ακόμα και σε βάθος χρόνου την επιχειρηματική δραστηριότητα.
ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ 3ΜΗΝΟ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ…
ΣΠ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»
Ο πρώην πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.ΑΝ.Α. και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Σπύρος Στεργίου, απαντά ότι πέραν του δεδομένου μειωμένου ενδιαφέροντος εργαζομένων, πρόσθετος λόγος είναι και το ότι αυξήθηκαν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί διαθέσιμοι υπάλληλοι να μην επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση. «Έχουμε περίπου 17% αύξηση επιχειρήσεων και είναι λογικό να μη φτάνουν οι έμπειροι εργαζόμενοι για όλα τα πόστα», σημειώνει. Διευκρινίζει επίσης ότι επειδή οι απαιτήσεις ικανοτήτων αυξήθηκαν από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών τους στον πελάτη, η αναζήτηση έγινε πιο στοχευμένη σε εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο όμως είναι δυσεύρετο.
«Έτσι έχουμε λιγότερους εργαζόμενους με γνώση, αναλογικά με τις επιχειρήσεις, αλλά και παράλληλο μειωμένο ενδιαφέρον από νέους να εργαστούν σε μόνιμη και σταθερή βάση μαθαίνοντας στην πράξη τη δουλειά», τονίζει ο κ. Στεργίου. Αναφερόμενος μάλιστα και σε παιδιά μεταναστών, στη δεύτερη ή τρίτη γενιά, που δεν ακολουθεί το δρόμο της εργασίας στην εστίαση αλλά την οδό των σπουδών για ένα διαφορετικό μέλλον.
«Και φυσικά είναι πολύς ο κόσμος εκείνος που προτιμά να εργαστεί δυο-τρεις μήνες το καλοκαίρι, ειδικά σε κάποιο νησί, μπαίνοντας το χειμώνα στο ταμείο ανεργίας και εισπράττοντας ένα 400αρι ευρώ και διαμένοντας με τους γονείς για να τα βγάζει πέρα», τονίζει επιπρόσθετα ο πρώην πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.ΑΝ. Αχαΐας.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ ΤΟ 37% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Από μια διαφορετική οπτική γωνία «βλέπει» τα πράγματα όμως η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος των Ελλήνων Ανέργων Πτυχιούχων και Μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Δημητριάδης, κάνει λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 37% των Ελλήνων εργαζομένων στην Εστίαση που την περίοδο της πανδημίας μετανάστευσε στο εξωτερικό. Και ως βασικές αιτίες προβάλλει: πρώτον, την κακή εκμετάλλευση τους από ελληνικές επιχειρήσεις και την απώλεια εισοδημάτων στην πανδημία από την πολιτεία.
«Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, στα νησιά κυριότερα, υπέστησαν πολλές φορές την… “ξεπέτα” και την κακή συμπεριφορά και εργασιακή σχέση και ως εκ τούτου, αρκετοί άλλαξαν τελείως τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, ενώ οι περισσότεροι στράφηκαν προς την φυγή στο εξωτερικό», τονίζει.
Επισημαίνοντας ότι ειδικά όλοι όσοι παρέμειναν στο επάγγελμα αλλά βίωσαν την εγκατάλειψη τους από την πολιτεία στην περίοδο της πανδημίας και διαπίστωσαν πως παραμένει «σαθρό» το εργασιακό έδαφος, επεδίωξαν να βρουν πιο σταθερή λύση. «Για αυτό και πλήθος εργαζομένων ξενοδοχείων και εστίασης κυριολεκτικά γέμισαν τη Γερμανία και Ολλανδία καλύπτοντας όλο τον όγκο της ζήτησης που υπήρχε…», καταλήγει.
Από την έντυπη έκδοση της “Αχαϊκής Πολιτείας”: