ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Στο Εφετείο η τιμή αποζημίωσης εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την Ολυμπία οδό

Facebook
Twitter
Την Πέμπτη εξετάζεται από το Τριμελές Εφετείο, μετά από έφεση που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο, η υπόθεση προσδιορισμού των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της Ολυμπίας οδού. 

Τέσσερα χρόνια μετά την αποπεράτωση της Ολυμπίας Οδού, το ελληνικό Δημόσιο φέρνει ξανά ενώπιον της δικαιοσύνης, 132 ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων, λόγω λανθασμένης εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας από το Μονομελές Εφετείο.

Οι απαλλοτριώσεις αφορούσαν στο τμήμα του δρόμου, μεταξύ της Αιγείρας και του Αγίου Γεωργίου Ρίου, στους Δήμους Αιγιαλείας και Πατρέων.

Η απαλλοτριούμενη έκταση ήταν συνολικού εμβαδού 187.922 τ.μ. και την αρχική εκτίμηση είχε κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Στις 31 Αυγούστου του 2016, το ελληνικό Δημόσιο με αίτησή του, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης και μετά από τέσσερα χρόνια, εκδόθηκε η αρχική απόφαση η οποία όμως, καθόριζε για την πλειονότητα των ακινήτων, τιμές πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική τους αξία, αλλά και από τις τιμές που είχε αιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο Εφετείο που έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2018, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, καθώς και στοιχεία του Κτηματολογίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αυτοψίες εκτιμητών.

Ομως, παρά την οικονομική κρίση με την επικαιροποιημένη μελέτη, μεγάλο μέρος των απαλλοτριούμενων ιδιοκτησιών εκτιμήθηκαν σε τιμές ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με την προγενέστερη έκθεση εκτίμησης (071/27.2.2015) των ανεξάρτητων εκτιμητών, που υπερέβαιναν κατά πολύ, την πραγματική αξία των εν λόγω ιδιοκτησιών.

Παρά ταύτα, το Μονομελές Εφετείο έκανε επιλεκτική χρήση της προγενέστερης και επικαιροποιημένης έκθεσης των εκτιμητών, έτσι ώστε, για όσες προέκυπταν μειωμένες τιμές, αυτό καθόριζε τις προγενέστερες μεγαλύτερες τιμές που είχαν αιτηθεί οι ιδιοκτήτες τους.

Για όσες ιδιοκτησίες προέκυπταν αυξημένες τιμές με βάση την επικαιροποιημένη έκθεση, αυτό καθόριζε τιμές σύμφωνα με την τελευταία!

Για ορισμένες δε εκ των ιδιοκτησιών, το Εφετείο καθόρισε τιμές που υπερέβαιναν και τις δύο εκθέσεις εκτίμησης, χωρίς τούτο να τεκμηριώνεται σχετικά.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top