ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για το χτύπημα στην Πολωνία – Προβοκάτσια βλέπει η Ρωσία

Facebook
Twitter

Η Ρωσία έπληξε με δύο πυραύλους ένα χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από το χτύπημα είναι νεκροί δύο άνθρωποι και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους απανωτούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Οι πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Przewodów της Πολωνίας, πετυχαίνοντας εγκαταστάσεις σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο και ερευνούν αν οι πύραυλοι έπεσαν σε έδαφος της ΝΑΤΟϊκής χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, η οποία ήδη έχει πληγεί σήμερα από ρωσικά χτυπήματα, όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο χάρτης με το φερόμενο σημείο της επίθεσης κυκλοφορεί στα social media

Σύμφωνα με το βρετανικό Express, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν οι πύραυλοι προσγειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος, αφού η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο έδαφός της υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε «κατεπειγόντως» την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τοπικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Το ρωσικό χτύπημα στο χωριό της Πολωνίας, το οποίο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Associated Press.

Τι προβλέπει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που «χτυπηθεί» μέλος του

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή ΝΑΤΟϊκό έδαφος, τότε σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5, δηλαδή τη δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους.

Το Άρθρο 5 θεωρείται ο πυρήνας του ΝΑΤΟ, που προβλέπει μεταξύ άλλον ότι αν ένα μέλος της συμμαχίας πέσει θύμα επίθεσης, τότε όλα τα άλλα μέλη θεωρούν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες – για κάθε μέλος – ενέργειες ώστε να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι σαφές αν το χτύπημα από αδέσποτους πυραύλους θα οδηγούσαν σε τέτοια ενέργεια από όλη τη Συμμαχία.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top