ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αλεξόπουλος | Τι είπε στην “Πολιτεία” για το “σήμερα” και το “αύριο” του ΠΑΣΟΚ ο πρώην Γραμματέας του στην Αχαΐα

Facebook
Twitter

Μια συνέντευξη ιστορική και με πολλά μηνύματα για το “τώρα” και το “αύριο” στο ΠΑΣΟΚ από το στέλεχος που έκλεισε… τελευταίος την «πόρτα» το 2012

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Έχουν περάσει 10 χρόνια κι 6 μήνες απ’ όταν ο Πατρινός Δικηγόρος κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, έγινε ο τελευταίος που «έκλεισε» την πόρτα, υποβάλλοντας βροντερά την παραίτηση του από Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα. Είχε προηγηθεί ο επίπονος αγώνας του να κρατήσει «όρθια» την κομματική σημαία. Ο ίδιος, και κάποιοι, «λιγοστοί και μετρημένοι στα δάχτυλα», όπως θυμάται σήμερα στην Πολιτεία, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τόσα χρόνια για εκείνη την δύσκολη περίοδο.

 Κι έχει τη σημασία της αυτή η συνέντευξη. Διότι όλοι στο «βάθος» ξέρουν πως ο πρώην Γραμματέας δεν κιότεψε στην πιο δύσκολη καμπή του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα υπερασπίστηκε «Θερμοπύλες» ως άλλος τελευταίος «ακρίτας». Τότε που η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα είχε μείνει έρημη, χωρίς… νερό, φως, τηλέφωνο, αλλά ούτε κι έναν υπάλληλο! Που τα κομματικά όργανα είχαν να συνεδριάσουν μήνες και οι τοπικές οργανώσεις είχαν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

 Και στο τέλος, όταν χάθηκε κάθε ελπίδα, υπέβαλε την παραίτηση του στον τότε πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και στον Γραμμ. του Ε.Σ. Μ. Καρχιμάκη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι αρχές και αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη, υποτιμήθηκαν ή – ακόμα χειρότερα – ξεχάστηκαν και αγνοήθηκαν από τις ηγεσίες του κινήματος…», ότι «η κομματική οργάνωση, το ζωντανό κύτταρο του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, εγκαταλείφθηκε απ’ την κεντρική διοίκηση» και ότι «χρησιμοποιήθηκε στυγνά, ως κομματικός μηχανισμός, πριν την τελική απαξίωση του».

Έχει λοιπόν τεράστιο ενδιαφέρον αυτή η συνέντευξη. Ενδιαφέρον, αλλά και πολλά σημαντικά μηνύματα. Άλλωστε, ο Π. Αλεξόπουλος φροντίζει να μην αναλωθεί, τόσο, στην «πικρή» εκείνη ιστορία, όσο, στα «μαθήματα» της που μπορούν να γίνουν «οδηγός» για το μέλλον…

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

 ΤΟΤΕ, ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ…

  • Διατελέσατε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας σε μια περίοδο… κομμένων τηλεφώνων και ρεύματος, απλήρωτου προσωπικού (όπως τουλάχιστον γραφόταν τότε, το 2012) αλλά κυρίως ελλείψεως στελεχών διότι πολλοί είχαν… εγκαταλείψει το «καράβι». Κι εσείς αγωνιστήκατε να κρατήσετε όρθια τη «σημαία». Σήμερα, πώς βλέπετε το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του;

 

Η σημερινή πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την τότε περίοδο. Εκείνη την περίοδο, ήταν όντως μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τον πολιτικό μας φορέα, μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ σήκωσε κατ’ επιλογή του, μόνο του, όλο  το πολιτικό κόστος του μνημονίου και την οικονομική σωτηρία της χώρας, με φθίνουσα πορεία για το κίνημά μας, απώλεσε πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης και σημαδεύτηκε από την μετατόπιση του εκλογικού του σώματος και αυτόκλητη αποχώρηση στελεχών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία περίοδος πολιτικής αστάθειας  που δεν γνώριζες τι μπορούσε να συμβεί την επόμενη μέρα. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μία πολιτική σταθερότητα και βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής ανάκαμψης. Καμία σχέση με το τότε.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

  • Τι έχετε κρατήσει από εκείνη, την δύσκολη, περίοδο, αλήθεια; Ως κομματικό στέλεχος αλλά και ως απλός Άνθρωπος;

Ξέρετε, υπάρχει μία φράση που κάθε άνθρωπος θα ανακαλέσει κάποια στιγμή στην ζωή του, όχι μόνο στην πολιτική πορεία, αλλά σε όλη την διαδρομή της κοινωνικής του δραστηριότητας: «στα δύσκολα μετράς τους φίλους σου». Εγώ αυτό που θέλω να κρατήσω ήταν στις δύσκολες εκείνες στιγμές, ήσαν πολύ λίγα κομματικά στελέχη, μετρημένα στα δάχτυλα της παλάμης που ήσαν πρόθυμα να βάλουν πλάτη για το πολιτικό μας χώρο. Δεν έχω μιλήσει ποτέ αν και οχλήθηκα πολλάκις για το ποια ήταν η συμπεριφορά της κεντρικής διοίκησης του κόμματος απέναντι στην νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας που δεν ήταν φιλικά προσκείμενη στην τότε ηγεσία (εννοώ του κ. Βενιζέλου) και ούτε θα το κάνω ποτέ σεβόμενος την ιστορία και το κόμμα, τον θεσμό τον οποίο υπηρέτησα.

 

«ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»

  • Εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να «αναστηθεί»; Να επιστρέψει στην εξουσία; Διότι κάποιοι εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει ως το απαραίτητο πρόσθετο βάρος που χρειάζεται για να γύρει προς τα κάπου η «ζυγαριά»… Το φοβάστε κάτι τέτοιο;

Θέλω να πιστεύω, είμαι σίγουρος και αυτό θα φανεί σύντομα στις επικείμενες εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει την πολιτική του δύναμη, βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής ανάκαμψης. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί τις ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα, που θέλει πολιτική σταθερότητα, θέλει ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας, που χρειάζεται μία κυβέρνηση όχι απλά να κάνει διαχείριση της καθημερινότητας με επικοινωνιακά τερτίπια, όπως κάνει η σημερινή, αλλά να δείχνει ότι μπορεί να κάνει τομές που εξασφαλίζουν την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την σταθερότητα και ευμάρεια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρα να κοιτάξει την ιστορία του, το παρελθόν του, για να διαμορφώσει το μέλλον του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Είναι η ευκαιρία του στις επικείμενες εκλογές να γίνει ο ρυθμιστής των αλλαγών, των ανατροπών και της πολιτικής σταθερότητας, να επιβάλλει τις θέσεις του και το πρόγραμμα του. Σε αυτό το  πλαίσιο θεωρώ ότι  πρέπει να γίνει η όποια σύγκλιση και συμπόρευση με την όποια πολιτική δύναμη επιλέξει να συνεργαστεί.

 

  • Αλήθεια, τι θα λέγατε σήμερα σε έναν… αναποφάσιστο ψηφοφόρο, αν σας ζητούσε την γνώμη σας; Τι θα τον συμβουλεύατε;

Θα του έλεγα καταρχήν να συμμετάσχει ενεργά στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να ακούσει τις απόψεις όλων των πολιτικών φορέων και να κάνει την επιλογή του με πολιτικά κριτήρια. Και θα του έλεγα να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια για την χώρα, χωρίς να αποκρύψω τα κακά του και γιατί μέσα μου πιστεύω ότι στην πλειονότητα της σημερινής του ηγεσίας υπάρχει ακόμα το στίγμα του Ανδρέα Παπανδρέου που αναμόρφωσε την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τις μεγάλες τομές.

   

ΟΛΑ «ΑΝΟΙΧΤΑ» ΓΙΑ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ»

  • Σήμερα, η σχέση σας με το κόμμα ποια είναι; Και ποια θα είναι στο μέλλον η σχέση σας με την πολιτική γενικώς;

Παραμένω ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να παραιτήθηκα από γραμματέας  της Νομαρχιακής πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν έπαψα ούτε μια μέρα  να είμαι μέλος του, δεν μετακινήθηκα σε κανένα άλλο πολιτικό χώρο, συμμετέχω στις διαδικασίες του και ενημερώνομαι καθημερινά για την δράση του κόμματος σε επίπεδο νομού. Στέκομαι αρωγός με θετική πάντα κρίση απέναντι στα τοπικά όργανα, έχοντας και ο ίδιος θητεύσει σε αυτά. Η πολιτική είναι πάντα στο επίκεντρο της κοινωνικής μου δραστηριότητας, για το αύριο δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς, ούτε εγώ θεωρώ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

15 2

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top