ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΑΣ: Κίνδυνος για «μπλακ άουτ» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Facebook
Twitter

Παρέμβαση για το μείζον θέμα που απασχολεί το κοινωνικό σύνολο, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που «καίνε» τον προϋπολογισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει το «μπλακ άουτ» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και – όπως χαρακτηριστικά δηλώνει   ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θάνος Ζούπας, «να βρει λύση ώστε να μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας».

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση – ψήφισμα που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας επισημαίνονται τα εξής: «Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Πρόκειται δηλαδή για κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας και το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στη σχετική υπηρεσία».

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – με τις μονομερείς αλλαγές όρων των συμβολαίων από παρόχους του ρεύματος- έχουν πλήξει ιδιώτες και επιχειρήσεις και στη ζωή μας εισέβαλε η ρήτρα αναπροσαρμογής (η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται). Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς της ανωτέρω ρήτρας, είναι η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο κίνδυνο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο καταχρηστικών πρακτικών μονομερούς τροποποίησης από τους προμηθευτές των όρων τιμολόγησης, κατά παράβαση των προβλέψεων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με μόνη διέξοδο των πολιτών να καταφύγουν στα Δικαστήρια. Όμως δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και είναι ορθό να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Δικαστήρια για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό».

Και καταλήγει η ανακοίνωση ως εξής: «Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κ.λ.π.) να βρουν κάθε πρόσφορη λύση, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να  μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top