ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Αδειάζουν σχολικές τάξεις λόγω κορωνοϊού και γρίπης

Facebook
Twitter
Τα περισσότερα από τα παιδιά περνούν τη νόσο ελαφριά, με καραντίνα στο σπίτι, χωρίς έντονα συμπτώματα από τον κορωνοϊό

«Αδειάζουν» οι τάξεις των σχολείων μια και τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάρα πολλά, όπως λένε στην «Πολιτεία» μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων αλλά και στα νηπιαγωγεία κα τους παιδικούς σταθμούς. Σε ορισμένες τάξεις δεν έγινε καν μάθημα, ενώ σε κάποια σχολεία τμήματα σταμάτησαν να λειτουργούν μέχρι να επιστρέψουν από την καραντίνα, έστω και κάποιοι από τους μαθητές.

Παρόμοιο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε και σε τμήμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μαθήματα λόγω της έξαρσης του κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της γρίπης, γίνονται σε πολλά τμήματα με ελάχιστους μαθητές.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Στο μεταξύ καταγράφεται και αυξητική τάση στις νοσηλείες από covid τόσο στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, όσο και στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Όμως τα περισσότερα από τα παιδιά περνούν τη νόσο ελαφριά, με καραντίνα στο σπίτι, χωρίς έντονα συμπτώματα από τον κορωνοϊό. Αξιοσημείωτη είναι και η διασπορά εξαιτίας αυτής της κατάστασης και στους εκπαιδευτικούς, με αρκετούς δασκάλους και νηπιαγωγούς να έχουν κολλήσει.

Μάλιστα, στην περίπτωση των νηπιαγωγών επειδή συνήθως δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να τους αντικαταστήσουν, χάνεται το μάθημα για όσες μέρες είναι σε καραντίνα.

Το όλο θέμα έχει ανησυχήσει γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς αφού μόλις τώρα άρχισαν τα κρύα, μέτρα εξακολουθούν να μην υπάρχουν, οι μαθητές στην πλειοψηφία τους δεν φοράνε μάσκες και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου επισημαίνει ότι για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής χρονιάς οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβάλλουν με την προσπάθεια τους στην αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στα σχολικά τμήματα. Αποφεύγοντας πρώτα απ’ όλα να στείλουν στο σχολείο παιδιά τα οποία έχουν πυρετό από οποιαδήποτε αιτία. Συνήθως αυτοί οι πυρετοί κρατούν περίπου δύο με τρεις μέρες οπότε το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι όσο διαρκεί ο πυρετός και άλλη μία μέρα μετά, θα έχουν δηλαδή υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.

Επειδή αυτή την εποχή καταγράφονται και περιστατικά γρίπης, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη χρήση μάσκας θα παρουσιάσουν έξαρση και άλλες συνήθεις λοιμώξεις στον παιδικό πληθυσμό. Επομένως, παιδιά με πυρετό θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι και να επιστρέψουν στο σχολείο αφού παραμείνουν μία μέρα απύρετα χωρίς να έχουν λάβει αντιπυρετικό σκεύασμα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους εργαζόμενους. Δεν πηγαίνουμε σε ένα χώρο που μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους όταν δεν αισθανόμαστε καλά και κυρίως όταν έχουμε πυρετό ακόμα κι αν έχει διασφαλιστεί με μοριακό τεστ ότι δεν έχουμε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Τα παιδιά που νοσούν από οποιαδήποτε εποχική ίωση ή λοίμωξη, ή από την λοίμωξη του κορωνοϊού, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να γίνουν καλά. Για τα παιδιά που νοσούν με Covid 19 υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο με πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι, επιστροφή στο σχολείο εφόσον έχει πέσει ο πυρετός και υπάρχει αρνητικό self test, ενώ απαιτείται μάσκα υψηλής προστασίας για τις επόμενες πέντε μέρες.

ΤΑ «ΟΠΛΑ»

Για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος των μαθητών είναι σημαντικό τα παιδιά να ενυδατώνονται καλά, να ξεκουράζονται επαρκώς, να διατρέφονται καλά και σωστά, όχι με ανθυγιεινά τρόφιμα αλλά με τροφές οι οποίες είναι και πλούσιες σε βιταμίνες  και ιχνοστοιχεία. Δηλαδή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, αλέσεως ψάρια, άπαχο κρέας και όσπρια, ώστε να έχουν δυνάμεις και για το σχολικό διάβασμα αλλά και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Δηλαδή να έχουν κάνει την τέταρτη δόση, όσοι δεν έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, καθώς υπάρχει και ισχυρή σύσταση για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, να μην αναβάλουν για αργότερα τον αναμνηστικό εμβολιασμό. Επίσης, με τα πρώτα περίεργα συμπτώματα να υποβληθούν σε ένα self test (τουλάχιστον) ή σε ένα rapid test.

7 1 1 e1670311807105

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 5.12.2022

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top