ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Αδικήματα διαδικτύου οι… μισές υποθέσεις στην Ασφάλεια – Η πλειονότητα υποθέσεις ανηλίκων…!

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

«Το 50% της καθημερινής δραστηριότητας μας αφορά περιπτώσεις διαδικτύου και κυρίως με εμπλεκόμενους ή θύματα ανήλικους».

Αυτή η φράση ανώτερου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Πάτρα, τα «λέει» όλα σε σχέση με το πόσο ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει, και στην δική μας περιοχή, η υπόθεση των αδικημάτων μέσω του διαδικτύου. Με τους ανήλικους, έφηβους από 14 έως και 16, 17 ετών να μπαίνουν στο «στόχαστρο» συνομηλίκων ή και επιτήδειων μεγαλύτερης ηλικίας.

Με άλλα λόγια, η φράση αυτή του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σημαίνει ότι οι μισές ενασχολήσεις των ανδρών όλων των Τμημάτων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχετίζονται με αδικήματα που διαπράττονται μέσω του ίντερνετ σε βάρος εφήβων ή μεταξύ εφήβων και οι υπόλοιπες μισές υποθέσεις αφορούν όλο το άλλο εύρος των πράξεων του Κοινού Ποινικού Κώδικα (ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές, διακίνηση, εμπορία και χρήση ναρκωτικών, απάτες, εκβιάσεις κ.λπ.).

 

ΟΙ «ΤΟΠΟΙ» ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εδράζεται στον 2ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οδό Ερμού, είναι «γεμάτο» και επιφορτισμένο σε καθημερινή βάση με υποθέσεις καταγγελιών που γίνονται από γονείς και αφορούν σε ενοχλήσεις και παρενοχλήσεις που δέχονται τα παιδιά τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συνηθέστεροι «τόποι» όπου κυριολεκτικά «οργιάζει» το φαινόμενο, είναι οι πιο δημοφιλείς στα παιδιά σελίδες, όπως το snap chat, το tik tok και το instagram.

Αντιθέτως, το facebook, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, δεν είναι στις πρώτες θέσεις της «λίστας» ακριβώς επειδή παραπέμπει σε μεγαλύτερες ηλικίες και δεν ασχολούνται με αυτό ανήλικοι ή ενήλικες μέχρι 25-28 ετών. Ο κύριος όγκος των υποθέσεων έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το instagram κι αμέσως μετά με το tik tok.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
Μια από τις χαρακτηριστικές υποθέσεις, που καταγγέλθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ασφάλεια της Πάτρας, σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την διάδοση φωτογραφιών και βίντεο ανήλικου 16 ετών, μέσω ψεύτικου προφίλ στο Tik Tok.

Ο δράστης, που προφανώς παρακολουθεί τον 16χρονο, δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ στη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «κλέβοντας» φωτογραφίες και βίντεο του εφήβου από τον λογαριασμό του στο instagram. Τα προωθούσε «δημόσια» μέσω του κρυφού λογαριασμού του στο Tik Tok, σε συνδυασμό με υβριστικά σχόλια αλλά ακόμα και συνοδεία πρόσθετων εικόνων με σαφές… σεξουαλικό περιεχόμενο!

Όταν ο έφηβος τυχαία ανακάλυψε την ύπαρξη του λογαριασμού, έστειλε μήνυμα στον άγνωστο απαιτώντας να μάθει ποιος ήταν αλλά κυρίως να σβήσει ό,τι είχε ανεβάσει που αφορούσε τον ίδιο. Για απάντηση όμως άρχισε να δέχεται μηνύματα με ειρωνικό, υβριστικό, ακόμα και απειλητικό περιεχόμενο. Αλλά και διατυπώσεις που στα έμπειρα μάτια των Αστυνομικών έδειχναν ότι ο δράστης γνωρίζει μάλλον προσωπικά τον ανήλικο και θύμα της παρενόχλησης – διαπόμπευσης.

Ο 16χρονος απευθύνθηκε στους οικείους του που κινητοποιήθηκαν αμέσως για να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση και να ξεκινήσει άλλη μια έρευνα για να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου που κρύβεται πίσω από το ψεύτικο προφίλ.

 

ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΒΗΣΟΥΝ, ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΕΝΟΥΝ…
Το ενθαρρυντικό για τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κυριολεκτικά κάνει «θαύματα». Από τα «νύχια» των εμπειρότατων αστυνομικών με εξειδικευμένη γνώση στα «μυστικά» του ίντερνετ, δεν ξεφεύγει κανείς. Αρκεί να γίνει η καταγγελία.

Όπως μας ενημερώνει αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μην εντοπιστεί ο επιτήδειος που διέπραξε αδίκημα μέσω του ίντερνετ. Όπως τονίζει, ακόμα και να φροντίζει να σβήσει αναρτήσεις και λογαριασμούς, μετά την καταγγελία και την έναρξη της αστυνομικής διερεύνησης, τα «ίχνη» που μένουν… πίσω, δεν θα σβήσουν ποτέ.

Η αστυνομία θα εντοπίσει τα ακριβή στοιχεία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ακόμα κι αν δεν υφίσταται πλέον. Και θα εντοπίσει πότε, πού και κυρίως από ποιον, δημιουργήθηκε ο λογαριασμός. Ανακαλύπτοντας, δηλαδή, την ταυτότητα του δράστη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top