Του Αχιλλέα Ροδίτη
Έχουμε ακούσει για λάθη σε ιατρικές διαγνώσεις, δεν είναι κάτι σπάνιο. Όμως το να δούμε σε έγγραφο διάγνωσης να αναγράφεται το ανδρικό όνομα του εξεταζόμενου και από κάτω μεταξύ άλλων να του γράφουν ότι… η μήτρα του είναι σε διαστάσεις φυσιολογικές και μάλιστα πόσο πάχος έχει το ενδομήτριό του, πρώτη φορά συναντάμε!
Κι όμως, αυτό το τραγελαφικό συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα, με τον άνδρα εμπλεκόμενο να… πέφτει από τα σύννεφα διαβάζοντας το γραπτό ιατρικό συμπέρασμα μετά το υπερηχογράφημα που ο ίδιος έκανε σε γνωστό διαγνωστικό κέντρο της πόλης.
Όπως γράφουμε και στην αρχή, δεν ήταν τόσο το λάθος που αποδεικνύει ότι προφανώς μπερδεύτηκαν οι εξετάσεις δύο διαφορετικών ατόμων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όσο η εύλογη απορία που προέκυψε για τον εξεταζόμενο: «Αφού πάνω πάνω γράφει το όνομά μου που είναι αντρικό, ήθελε πολύ να καταλάβει ότι αυτό που έγραφε στο ίδιο έγγραφο λίγο παρακάτω περί… μήτρας ήταν αδύνατο να αφορά εμένα;».
Όπως αναγράφεται και στην αρχή του εικονιζόμενου διαγνωστικού εγγράφου, το συμβάν έλαβε χώρα πριν από ενάμιση μήνα περίπου. Οι εξετάσεις υπερήχου έγιναν στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο… «Νικόλαος Δ» (το όνομά του αναγράφεται στο διαγνωστικό ιατρικό έγγραφο με σβησμένο το επώνυμο για ευνόητους λόγους) είναι ναυτικός στο επάγγελμα, συνεπώς έκανε τις εξετάσεις του κι έφυγε ενώ ζήτησε από την μνηστή του να μεταβεί την επομένη για να πάρει τα αποτελέσματα και να τα πάει στον προσωπικό του ιατρό.
Για την ιστορία, το λάθος αποκαταστάθηκε και ο Νικόλαος Δ. πήρε τα αποτελέσματα των δικών του εξετάσεων που έδειξαν ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.
Όταν η γυναίκα μετέβη στον γιατρό εντοπίστηκε το λάθος και η ίδια επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, ενώ βρισκόταν εν πλω, για να του ανακοινώσει -αστειευόμενη προφανώς- ότι το… «ενδομήτριό του είναι 8,4 χιλιοστά» και ότι η… μήτρα του «αναδεικνύεται με ομοιογενή σύσταση και διαστάσεις φυσιολογικές». Και ότι επίσης οι… «ωοθήκες» του «αμφότερες ελέγχονται με φυσιολογική μορφολογία και διαστάσεις». Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, έγραφε η ιατρική διάγνωση που της είχαν παραδώσει στο διαγνωστικό κέντρο, με το ονοματεπώνυμο του άνδρα της!
«Τι είναι αυτά που μου λες; Ποια μήτρα μου; Έχουμε οι άνδρες, μήτρα;…», την ρώτησε απορημένος ο σύντροφος, για να τον ενημερώσει η ίδια στη συνέχεια για το αστείο του πράγματος και του προφανέστατου λάθους που είχε γίνει με το μπέρδεμα σε δύο διαγνώσεις.
Το περιστατικό κατήγγειλε ο ίδιος στην «Πολιτεία» εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι ένα τέτοιο λάθος καταμαρτυρεί «προχειρότητα» εκτέλεσης αποστολής σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας. «Σκεφθείτε δηλαδή τι θα έγραφαν αντιστοίχως στην διάγνωση της γυναίκας που έκανε την εξέταση και την αφορά η διάγνωση που έδωσαν σε εμένα. Μα είναι πράγματα αυτά; Η μνηστή μου άρχισε χαριτολογώντας να μου λέει ότι αμφιβάλει μην τυχόν και είμαι άλλου φύλου» , μας λέει γελώντας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ…
Ο εξεταζόμενος επικοινώνησε άμεσα με το διαγνωστικό κέντρο για να ενημερώσει και εισέπραξε αμέσως… χίλιες συγγνώμες. «Αλλά τι να τις κάνω τις συγγνώμες» αναρωτήθηκε μιλώντας στην «Πολιτεία» και αναλύοντας τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για κάποιον από ένα τέτοιου είδους μπέρδεμα.
Διευκρινίζοντας ότι τη δική του περίπτωση είχε το περιθώριο να την αντιμετωπίσει με γέλιο μιας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν δυσάρεστα. Και εξηγεί τι θα ίσχυε σε αντίθετη περίπτωση: «Για σκεφθείτε να διαβάσει κάποιος για ένα σοβαρό πρόβλημα που δήθεν έχει. Και σκεφθείτε, επίσης, τι θα συμβεί στον πραγματικά πάσχοντα αν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό το λάθος κι εκείνος αφεθεί να νομίζει επί καιρό ότι χαίρει άκρας υγείας. Σκεφθείτε, επίσης, το πιο σημαντικό όλων: Ότι στην περίπτωση μου ήταν εύκολο να φανεί αμέσως το σφάλμα, λόγω του διαφορετικού φύλου. Αν όμως επρόκειτο για διάγνωση άλλου ανδρός, δεν θα το καταλάβαινα ούτε εγώ, ούτε εκείνος. Θα ζούσαμε νομίζοντας ότι έχουμε ή δεν έχουμε κάτι, ενώ θα ίσχυε το αντίθετο».
Για την ιστορία, το λάθος αποκαταστάθηκε και ο Νικόλαος Δ. πήρε τα αποτελέσματα των δικών του εξετάσεων που έδειξαν ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.