του Αχιλλέα Ροδίτη
Ήταν ένας έξυπνος και πρωτοποριακός τρόπος, για να μιλήσεις για ένα πρόβλημα υγείας. Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους «Ζω χωρίς να σε φοβάμαι», που την προηγούμενη Κυριακή παίχτηκε στη Veso Mare, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μια ταινία σκηνοθετημένη από την Ελένη Βασιλοπούλου και μονταρισμένη από τον Χρήστο Κεϊμαλή. Αλλά και με τον πατρινό ηθοποιό Αλέξανδρο Μπουρδούμη να «σφραγίζει» με την ερμηνεία του όλο το σενάριο.
Το θέμα είναι, ποιος ήταν ο απόηχος. Τι πέτυχε η πρωτοβουλία. Αλλά και πόσα διαφορετικά μηνύματα, όχι μόνο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, πέρασαν μέσα απ΄ την ταινία. Η οποία θα προβληθεί ξανά κι όχι μόνο στην Πάτρα αλλά πανελλαδικά.
Προς απάντηση στα ερωτήματα, δίνουμε το «βήμα» για να μιλήσουμε οι «πρωταγωνιστές». Πρώτα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» κα. Βασιλική Γούλα, έπειτα η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα κα. Ελένη Βασιλοπούλου.
Β. ΓΟΥΛΑ: «ΜΕ… ΑΓΓΙΞΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ»
«Η ταινία με άγγιξε απ’ την πρώτη στιγμή που διάβασα το σενάριο της Ελένης. Την ημέρα της προβολής της, συγκράτησα τις αντιδράσεις όλων, κυρίως των παιδιών. Ένα παιδάκι, μου είπε ‘Γιατί να φοβάται κάποιος τον διαβήτη, αφού δεν κολλάει’. Κάποια άλλα παιδιά, μου έλεγαν ‘Θέλουμε κι άλλο…’. Είδα συγκίνηση σε όλους, ένιωσα υπερήφανα. Μέλος του συλλόγου μας κατέθεσε τη δική της οπτική, λέγοντας: ‘Είδα τη ζωή μου σ΄ αυτή την ταινία’. Νομίζω πως αξίζει να δουν την ταινία όλα τα παιδιά, οι έφηβοι, οι… τρομαγμένοι γονείς. Έχει πολλά και δυνατά μηνύματα».
«ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΤΑΙΝΙΑ»
Σύμφωνα με την κα. Γούλα, είναι μια αισιόδοξη ταινία που περνά πολλά μηνύματα. «Εστιάζοντας σ’ αυτά, διακρίνουμε ποικίλα προβλήματα νέων, στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία. Θα επιδιώξω την προβολή της σ’ όλη την Ελλάδα». Ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την ΠΔΕ και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο, την κα. Βασιλοπούλου για το σενάριο και τη σκηνοθεσία, τον Χρ. Κεϊμαλή για την επιμέλεια (φωτογραφία, λήψεις, μοντάζ), τους ηθοποιούς για τις ερμηνείες τους αλλά και όλους τους συντελεστές».
Ε. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
«Όταν έγραφα το σενάριο σκεφτόμουν τα μηνύματα που θέλω να περάσω κυρίως προς τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους και σε όσους δουν την ταινία. ‘Ζω χωρίς να σε φοβάμαι’, όχι μόνο τον διαβήτη, αλλά και το άγνωστο, την ίδια τη ζωή», σημειώνει η κα. Βασιλοπούλου η οποία έχει αφιερώσει την ταινία στη μνήμη του θείου της, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, που «έζησε με τον διαβήτη και έφυγε νέος».
Και τονίζει:
«Αποφεύγουμε να μιλάμε στα παιδιά για θέματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας, στο σχολικό και φιλικό περιβάλλον. Στην ταινία αποκαλύπτω πολλές αλήθειες και αναλαμβάνω την ευθύνη να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα. Ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για το πώς μας συμπεριφέρονται. Τι επιτρέπουμε, ποια είναι τα όρια που θέτουμε και πώς βλέπουμε τον εαυτό μας».
Ο ΑΠΟΗΧΟΣ
Η σεναριογράφος επισημαίνει πως ο απόηχος της ταινίας ήταν θετικός και οι θεατές ένιωσαν δυνατά συναισθήματα. «Δυο παραδείγματα: Κοπέλα που με δάκρυα στα μάτια μου είπε ‘Εγώ δεν έχω διαβήτη, αλλά ήμουν ένα μοναχικό παιδί χωρίς φίλους κι ένιωθα ανασφαλής. Όταν άλλαξα τον τρόπο που βλέπω τον εαυτό μου, απέκτησα φίλους που διατηρώ ακόμη…’. Και μια άλλη, με αυτοάνοσο νόσημα: ‘Είναι συγκλονιστικό αυτό που είδα. Αλήθεια, εγώ ντρεπόμουν να μιλήσω για το θέμα υγείας μου και άργησα να καταλάβω το λάθος μου…».
Εξηγεί επίσης ότι στην ταινία καθένας θα ταυτιστεί μ’ έναν ρόλο. Η μαμά με τις ενοχές και την υπερπροστατευτική συμπεριφορά, ο μπαμπάς να κρατά ισορροπίες, συμμαθητές με συμπεριφορά απαξίωσης, φίλοι με απορίες που σε βλέπουν ως εξωγήινο, έφηβοι φοβισμένοι και αντιδραστικοί, ενήλικες που έχουν δουλέψει με τον εαυτό του και έχουν επιτύχει στη ζωή τους κ.α..
ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η κα Βασιλοπούλου ευχαριστεί τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά» και την Πρόεδρο, Βασιλική Γούλα, την ΠΔΕ και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο. Δηλώνοντας υπερήφανη για «όλη την ομάδα».
«Τον Χρήστο Κεϊμαλή για τη συμμετοχή του στην κινηματογράφηση, τη φωτογραφία και το μοντάζ, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την μικρή μου πρωταγωνίστρια, Θέλια Κούφη, τον Θάνο Τριανταφύλλου, την Γεωργία Ηλιοπούλου, τον Νίκο Γαρόζη, την Κλειώ Χριστοπούλου, τον Χρήστο Μπουρνάκα, τον Νίκο Μιμμή και την Χριστίνα Χαλκιοπούλου.
Ευχαριστώ πολύ και τον Γιώργο Μιμμή, Security Consultant – Εκπαιδευτή Αυτοάμυνας Raptor KRAV MAGA, που μας παρουσίασε το ειδικό σύστημα εκμάθησης αυτοάμυνας με κλειστά μάτια, που εφαρμόζει σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σημαντική όμως και η συμμετοχή συνεργατών, όπως της Τέτας Κοκόση για το μακιγιάζ και τις κομμώσεις, του Χρήστου Παπαμέτη για το Animation, του Ανδρέα Κούφη και το cafe DOSE και όλης της ομάδας του juniorsclub.gr .
Ανθρώπους που στήριξαν την παραγωγή και πίστεψαν σε εμένα, όπως η κα. Γούλα, αλλά και η Διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΒΕΡΓΗ, κα. Κατερίνα Βέργη.