ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: «Ήθελε να σβήσει το τσιγάρο του στο πρόσωπό μου»

Facebook
Twitter

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Μπροστά μας στάθηκε μία απελπισμένη μάνα! Θύμα εκβιασμού και κακοποίησης από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Περίπτωση σπάνια ή μοναδική; Αναμφισβήτητα όχι. Μεγάλωσε τα παιδιά της, και σήμερα βιώνει τον εξευτελισμό από τον πρώην άνδρα της.

«Με απείλησε πως θα μου σβήσει τσιγάρο στο πρόσωπο. Ότι θα μου βγάλει τα έντερα. Με χαρακτηρίζει άθλια μπροστά στα παιδιά μου. Με έχει απειλήσει μπροστά στα παιδιά αλλά ακόμη και σε δημόσιο χώρο. Πραγματικά είμαι σε απόγνωση» μας είπε.

Τα βάζει ακόμη και με την Αστυνομία: «Τους έχω καλέσει πολλές φορές. Ερχόταν στο σπίτι μου και με απειλούσε. Καλούσα το 100, τους έλεγα ότι είχα δικαστική απόφαση, πως είχα το έγγραφο με τα ασφαλιστικά μέτρα, πως δεν θα έπρεπε να με πλησιάζει, και εκείνοι μου απαντούσαν: Δεν έχουμε περιπολικό να στείλουμε. Μα που ζούμε;» αναρωτήθηκε.

«Κάποιες φορές ήρθαν αλλά… δεν έγινε τίποτα» συμπληρώνει. Η 39χρονη γυναίκα δηλώνει στην «Πολιτεία» πως έφθασε στο σημείο να κάνει δέκα μηνύσεις στον εν διαστάσει σύζυγό της. Όμως ουδέποτε βρήκε συμπαράσταση από τις ελληνικές αρχές.

«Αν ζούσαμε σε άλλη χώρα είμαι σίγουρη πως αυτά τα πράγματα δεν θα συνέβαιναν. Θα είχα διαφορετική αντιμετώπιση. Όμως τυχαίνει να ζω εδώ και νιώθω πως οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Ποιος αλήθεια βοηθά όλες αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και μένουν στο έλεος του κάθε άνδρα, συζύγου, πρώην συζύγου, που ασκεί σωματική και ψυχολογική βία εναντίον τους.

Κατά τα άλλα υπάρχει το κίνημα Me Too. Μάλλον όμως αυτό αφορά μόνο τις διάσημες»! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως υποστηρίζει η γυναίκα, ο πρώην σύζυγός της διαδίδει… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ένα σωρό κακοήθειες για εκείνη. «Τις γνωστές κακοήθειες που λένε για μία γυναίκα. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Όλοι μπορούν να φανταστούν τι λέει για μένα»!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 270 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ 2021 ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο τμήμα για την ενδοοικογενειακή βία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, μόνο το 2021 είχαμε πάνω από 270 περιστατικά. Σε αυτά μετέβησαν άνδρες της Αστυνομίας. Εκτιμάται όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των συμβάντων είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι υποστηρικτικές δομές στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Υπάρχει ένας ξενώνας στην Αθήνα, ένας στον Πειραιά και ένας στη Θεσσαλονίκη.

Στον αντίποδα, στις χώρες της Ε.Ε. υλοποιήθηκαν πολλές πολιτικές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, με προστατευτικά δίκτυα, κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.

Οι δομές βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα προγράμματα που αναπτύχθηκαν  στηρίζουν τις γυναίκες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως π.χ. ψυχολογικά, ηθικά, παρέχουν ένα ελάχιστο εισόδημα μέχρι να συνέλθουν από αυτή την κατάσταση, παρέχουν εργασία και σπίτι μετά την αποκατάστασή τους.

Στην Πάτρα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνο Ζούπα, πολλές από αυτές τις υποθέσεις φθάνουν στο Δικαστήρια αλλά όχι όλες. Κάποιες γυναίκες… υποχωρούν, γιατί φοβούνται και κάνουν πίσω. Ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα σύμφωνα με τον κ. Ζούπα. Τα Δικαστήρια ήταν κλειστά και καμία κακοποιημένη γυναίκα ή θύμα βίας δεν μπορούσε να προστατευθεί!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top