ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Πέφτουν υπογραφές για τη Μαρίνα!

Facebook
Twitter
1) marina Patras (1) (1)

Οι εργασίες αποκατάστασης των τριών προβλητών αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν μες τον Αύγουστο

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Μες την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές για το θέμα της επισκευής της Μαρίνας της Πάτρας, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν προκληθεί κατά την θεομηνία του Νοεμβρίου του 2021.

 

Ένα έργο που έχει κυριολεκτικά περάσει από «χίλια κύματα» καθώς και από την μια, ήταν οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις του ύψους της αποζημίωσης, μεταξύ Δήμου Πατρέων και αρμόδιου Υπουργείου, από την άλλη, προέκυψαν δυο διαγωνισμοί για την ανάδειξη ενδιαφερομένων αναδόχων.

Θυμίζουμε ότι η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, μήνες μετά την εκταμίευση των χρημάτων αποζημίωσης απ’ το Υπουργείο και την δημοσίευση της Μελέτης και της πρώτης δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, στις 28 Ιουλίου του 2023. Αλλά η διαδικασία έμελλε να περάσει από αρκετά εμπόδια. Στην πρώτη δημόσια πρόσκληση δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και η διαδικασία κατέστη «άγονη». Στην δεύτερη, έγινε επανάληψη της διαδικασίας και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δύο ενδιαφερόμενους.

Το ποσό που οι αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών και διεκδικούσαν για την αποκατάσταση της Μαρίνας, ανερχόταν στα 2.000.000 ευρώ. Όμως τελικά το Υπουργείο ενέκρινε μόνο  700.000 ευρώ, ποσό, μάλιστα, που εγκρίθηκε με μακρά καθυστέρηση αφού η έγκριση για ένα αίτημα του Δεκεμβρίου του 2021 έγινε το καλοκαίρι του 2023!

Σύμφωνα, όμως, με τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Παναγιώτη Μελά, αυτή την εβδομάδα όλα μπαίνουν στη φάση της κατάληξής τους. Αφού θα κληθεί ο ανάδοχος εργολάβος να υπογράψει για το έργο αποκατάστασης της Μαρίνας και στη συνέχεια να γίνει η τυπική έγκριση από την Επιτροπή Διαγωνισμού και να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών. Προηγήθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

1) marina Patras (3) (1)

Στην αρχική καταγραφή που έγινε για τις αναγκαίες επισκευές γίνεται αναφορά μόνο για τις τρεις πλωτές εξέδρες που καταστράφηκαν, είτε ολοσχερώς, είτε μερικώς. Έτσι, καμία άλλη εργασία απ’ όσες θα έπρεπε να γίνουν στον χώρο δεν προβλέπεται, ούτε φυσικά φθάνουν τα χρήματα (700.000 ευρώ) για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, δηλαδή, τους εμπλεκόμενους στο θέμα αντιδημάρχους Οικονομικών και Έργων Υποδομής.

Όσον αφορά, όμως, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου αποκαταστάσεων, η εκτίμηση το πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες, βάσει της εμπειρίας των ειδικών, είναι κοντά στους δύο με δυόμιση μήνες. Με άλλα λόγια, λοιπόν, το έργο αποκατάστασης αν ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές ή στα μέσα του Μαΐου, θα ολοκληρωθεί – καλώς εχόντων των πραγμάτων – προς τα τέλη Ιουλίου.

 

ΤΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Οι ακριβείς εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι:

  • Αντικατάσταση των τριών πλωτών προβλητών
  • Επισκευές στις τρεις σταθερές προβλήτες και αντικατάσταση στη βόρεια λεκάνη της Μαρίνας
  • Αντικατάσταση δικτύων τροφοδοσίας και στις έξι συνολικά προβλήτες
  • Επισκευές σε τουλάχιστον τρία σημεία του κυματοθραύστη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του

 

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΝΑ

Απαραίτητο είναι να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Πατρέων έχει κινήσει άλλη παράλληλη προσπάθεια για έγκριση από τα υπουργεία Υποδομών και Τουριστικής Ανάπτυξης, της έναρξης έργου μετατροπής της σημερινής Μαρίνας σε σύγχρονη, ώστε να αποκτήσει όλες τις υποδομές που προβλέπονται για να χαρακτηριστεί «Τουριστική Μαρίνα». Αφού με τις υπάρχουσες υποδομές, δεν είναι παρά ένα απλό καρνάγιο… Όμως ο φάκελος της Μελέτης για τον σκοπό αυτό, έχει κατατεθεί από το 2020 και από τότε μέχρι σήμερα, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top