ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Σε απόγνωση οι έμποροι λαϊκών αγορών – Εγκαταλείπουν τους πάγκους και ψάχνουν για δουλειά…!

2 λαϊκες Γιαννακοπουλος 1 1

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Άγιος Τρύφωνας», κ. Τζίμης Γιαννακόπουλος, ήταν σαφής και ξεκάθαρος στη δήλωσή του στην «Πολιτεία»: «Από τα 145 μέλη που είχαμε μέχρι πέρυσι στον σύλλογό μας, έχουν μείνει 88 και συνεχίζουν να μειώνονται…»!

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος των εμπόρων μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές της Πάτρας έδωσε ένα ζοφερό περίγραμμα της κακής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του μόχθου και του δύσκολου μεροκάματου σ’ ένα ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρημάτων σε καταναλωτές και την μείωση των πωλήσεων προϊόντων, από τους πενιχρούς τζίρους που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες των εμπόρων, αλλά πλέον και από τις φορολογικές απαιτήσεις της πολιτείας, τις οποίες χαρακτηρίζουν «παράλογες» και εκτός πραγματικότητας.

Έτσι, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, μη μπορώντας να επιβιώσουν πια από αυτό το επάγγελμα, πολλοί συνάδελφοί του διαλέγουν τον δρόμο της… αποχώρησης!

 

γιαννακοπ

 

«Μόλις τους περασμένους δυο-τρεις μήνες άλλοι τέσσερις συνάδελφοί μου, 45 έως 50 ετών, αποφάσισαν να διαγραφούν από τον σύλλογο, να αποχωρήσουν δηλαδή από το επάγγελμα της λαϊκής αγοράς και να αναζητήσουν αλλού εργασία», τονίζει. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι κανείς τους δεν είχε προηγουμένως βρει μια άλλη εργασία. «Απλά έπαψαν να δουλεύουν στη λαϊκή και ψάχνουν άλλη δουλειά αφού στη λαϊκή έτσι κι αλλιώς έμπαιναν ‘μέσα’», προσθέτει.

Εξηγεί μάλιστα ότι κάποιες από τις διαγραφές αφορούν και συνταξιοδοτήσεις. Λέει όμως ότι στη δουλειά αυτή συνηθιζόταν η ενασχόληση και μετά την συνταξιοδότηση (ή και με νεότερη γενιά) διότι υπήρχε εξασφαλισμένο ένα μεροκάματο.

«Ενώ τώρα το μεροκάματο είναι ανύπαρκτο. Και οι υποχρεώσεις πέρα από τις δυνάμεις μας. Για παράδειγμα, με βάση τη νέα φορολογία, εγώ πρέπει να πληρώσει 5.500 ευρώ εφορία. Θα ‘πρεπε να είχα βγάλει 15 χιλιάρικα για να πληρώσω τόσο. Αλλά πώς να τα έχω βγάλει όταν οι εισπράξεις είναι 50 ευρώ, άντε το πολύ 60 ή 70; Και μιλάω γα τζίρο, όχι για κέρδος…», δηλώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, εξηγώντας ότι λόγω ακρίβειας και αύξησης μεταφορικών πολλές φορές φεύγουν απ’ τη λαϊκή ΧΩΡΙΣ μεροκάματο!

You may also like

Comments are closed.