Πατρινό Καρναβάλι… 194 ετών! Δείτε την ιστορία του θεσμού μέσα από το αφιέρωμα της “Πολιτείας” (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη
Δικαίως το Πατρινό Καρναβάλι αποκαλείται «το Καρναβάλι της Ελλάδας», διότι μιλάμε για την παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στη χώρα. Αλλά πόσα ξέρουν οι νέοι μας για την ιστορία του;

Πώς ξεκίνησε, πού άρχισε και από ποιους; Και πόσα γνωρίζουν οι επισκέπτες και λάτρεις του;

Γι’ αυτό λοιπόν η «Πολιτεία» παρουσίασε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Δύσκολο να χωρέσουν όλα σε μια σελίδα αλλά έστω μια μικρή κεντρική ιδέα θα την πάρουν όσοι δεν έτυχε να μάθουν γι’ αυτό το εκπληκτικό «ταξίδι» που χάνεται στον χρόνο…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ…
Είναι ένα σύνολο καρναβαλικών εκδηλώσεων που διαρκούν κάθε χρόνο από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Η κορύφωση γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς, με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου και την μεγαλειώδη και μοναδική σε όγκο και παλμό, καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή. Και το τέλος δίδεται με το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Πάτρας. Το Πατρινό Καρναβάλι προσαρμόζει με ξεχωριστό τρόπο ένα σύνολο επιρροών από παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας, της Ιταλίας και των Επτανήσων.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ…
Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε το 1829 στο σπίτι του εμπόρου Μωρέττη ο οποίος προσκάλεσε αξιωματικούς των Γαλλικών δυνάμεων του στρατηγού Nicolas-Joseph Maison (Μαιζώνος) που στάθμευαν στην πόλη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1828. Στο χορό είχαν προσκληθεί 15 αστοί Πατρινοί, ενώ από τις κυρίες μόνον 7 γνώριζαν ευρωπαϊκούς χορούς.
Το 1850 αρχίζουν τα πρώτα μασκαρέματα, ενώ μέχρι το 1860 το έθιμο εξαπλώνεται στην σύνθεση της κοσμοπολίτικης αστικής τάξης,
Το 1864 πλέον οι αποκριάτικες διασκεδάσεις μεταφέρονται και σε ταβέρνες και καφενεία κι έτσι επεκτείνονται στα πιο λαϊκά στρώματα.
Το 1870 εμφανίζονται για πρώτη φορά και καρναβαλικά άρματα, κατασκευές ιδιωτών και ξεκινούν και οι πρώτες παρελάσεις.
Το 1880 ανήμερα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) εμφανίζονται στους δρόμους οι πρώτες μπούλες, δηλαδή ομάδες μεταμφιεσμένων που τριγύριζαν στις γειτονιές και έκαναν πλάκα σε γνωστούς και αγνώστους.
Το 1892 ιδρύεται η Φιλαρμονική Εταιρεία, ενώ στα επόμενα δύο έτη καθιερώνονται οι πιερότοι με ψηλά, μυτερά καπέλα και πολύχρωμες στολές με ρόμβους, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρέλαση με ποδήλατα και χαρτοπόλεμο.
Το 1899 σχηματίζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία η πρώτη επιτροπή (κομιτάτο) και συγκέντρωνε εισφορές. Την ίδια χρονιά ξεκινά το έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

ΑΚΜΗ, ΔΙΑΚΟΠΗ, ΑΝΑΒΙΩΣΗ…
Στις αρχές του 1900 το Πατρινό Καρναβάλι αν και στην ακμή του, διακόπτεται με τους Βαλκανικούς πολέμους έως την Μικρασιατική καταστροφή. Αναβιώνει το 1938 και 1939 όμως λόγω του β΄ παγκοσμίου πολέμου και εμφυλίου ακολουθεί νέα διακοπή.
Τη δεκαετία του ’50 το Πατρινό Καρναβάλι ξανακερδίζει την παλιά του αίγλη πανελληνίως.
Το 1952 ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει το Καρναβάλι και δημιουργείται ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, η πολυπρόσωπη ακολουθία του και η Βασίλισσα του.
Το 1953 το Καρναβάλι της Πάτρας προβάλλεται συστηματικά σαν πανελλήνιο γεγονός και το 1957 ο ραδιοσταθμός του Παρισιού μεταδίδει ημίωρο πρόγραμμα από το Καρναβάλι της Πάτρας.

ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Το 1966 ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης εισήγαγε το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του Θεσσαλονικιού φίλου του Πατρινού Καρναβαλιού Άλκη Στέα ο οποίος δέχτηκε να παρουσιάσει το παιχνίδι την επόμενη χρονιά κι έτσι παρέμεινε για δεκαετίες ο χαρακτηριστικός και αγαπημένος παρουσιαστής του Πατρινού Καρναβαλιού.
Το 1970 το Πατρινό Καρναβάλι μεταδόθηκε για πρώτη φορά από την τηλεόραση και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το MTV καλύπτει δύο 24ωρα προγράμματος με τίτλο “Carnival Weekend” με συνδέσεις από το Ρίο της Βραζιλίας και την Πάτρα.

Ο ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ
3508858
Θα ήταν παράλειψη η μη αναφορά στον αξεπέραστο παρουσιαστή του Πατρινού Καρναβαλιού Άλκη Στέα. Στον άνθρωπο που είπε: “Θέλω να πεθάνω στην Πάτρα και να είναι καρναβάλι”. Εκείνον που η φωνή του έγινε ταυτόσημη με τον θεσμό. Παρουσιάζοντας επί 22 χρόνια, τα τελευταία μαζί με την αγαπημένη του πατρινή δημοσιογράφο Νατάσσα Τραγουστή, τις καρναβαλικές παρελάσεις.
φωτο από το προσωπικό αρχείο της Νατάσσας Τραγουστή:
1982 ΣΤΕΑΣ 1682809

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ:

1987 στο Baby Rally με οικολογικό μήνυμα για τα δάση
1987, στο Baby Rally, με οικολογικό μήνυμα για τα δάση

Στη Γούναρη Κορίνθου

Στη Γούναρη & Κορίνθου

Στη Γούναρη Κορίνθου
Στη Γούναρη & Κορίνθου
1980 αποκριάτικος χορός με θέμα Western Saloon
1980, αποκριάτικος χορός με θέμα Western Saloon
Και οργανωμένα χορευτικά...
Και οργανωμένα χορευτικά…
Οι ταυρομάχοι...
Οι ταυρομάχοι…
1977 καρναβαλικός χορός
1977, καρναβαλικός χορός
1937 παρέλαση αρμάτων και στολισμένων αυτοκινήτων 1937 φωτό Πέτρος Πουλίδης
1937, παρέλαση αρμάτων και στολισμένων αυτοκινήτων, 1937 (φωτό Πέτρος Πουλίδης)
Μπαμπάς μαμά παιδί... τρεις φίλοι καρναβαλιστές
Μπαμπάς, μαμά, παιδί… τρεις φίλοι καρναβαλιστές
Σατυρικό άρμα tv χυλόσουπα 1974. Κατασκευαστής του ο Δημήτρης Βούρτσης
Σατυρικό άρμα tv χυλόσουπα, 1974. Κατασκευαστής του ο Δημήτρης Βούρτσης
1981 η χελώνα με τα άνθη περίτεχνο καρναβαλικό άρμα μπροστά από το δημοτικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ
1981, η χελώνα με τα άνθη, περίτεχνο καρναβαλικό άρμα μπροστά από το δημοτικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ
1980 στο Καρναβαλικό Εργαστήρι
1980, στο Καρναβαλικό Εργαστήρι
1979 μεγαλοπρεπές άρμα πληρώματος με πολλά μέλη πάνω περνώντας μπροστά από το Πάνθεον
1979, μεγαλοπρεπές άρμα πληρώματος με πολλά μέλη πάνω, περνώντας μπροστά από το Πάνθεον
1978 Γούναρη και Αθ. Διάκου
1978, Γούναρη και Αθ. Διάκου
Παρέλασε και ο Σύλλογος Ματάκηδων Πατρών
Παρέλασε και ο Σύλλογος Ματάκηδων Πατρών!
1976 οι καρναβαλικοί ελέφατες παρατεταγμένοι 1
1976, οι καρναβαλικοί ελέφαντες παρατεταγμένοι (1)

 

1939 λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου 1

1939, λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου (1)

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top