ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: Το όραμα για την Πάτρα …μένει “Ζωντανό” – Η συνέντευξη του επικεφαλής του “σπιράλ” στην “Πολιτεία”

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

 Ο Πέτρος Ψωμάς είπε: «Συνεχίζουμε». Έτσι το «σπιράλ» εμμένει στην «μάχη». Αλλά έχει σημασία το πώς αποκωδικοποίησε το εκλογικό μήνυμα, πού εντόπισε αρνητικά στην στρατηγική, τι θα βελτιώσει και πώς θα ξαναβγεί στο προσκήνιο. Απαντά σε όλα, στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολιτεία».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

  • Δηλώσατε ότι συνεχίζετε προς τις εκλογές του 2028. Τι σας ωθεί σε αυτό, με δεδομένο ότι ούτε αυτή τη φορά ευοδώθηκε ο στόχος αλλά -ακόμα περισσότερο- τα ποσοστά της δημοτικής σας παράταξης δεν αποδεικνύουν ευρύτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία; Ή μήπως «διαβάζουμε» λάθος τα αποτελέσματα;

Σωστά τα διαβάζετε τα αποτελέσματα: 40, 25, 20, 15 ήταν τα ποσοστά των παρατάξεων που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και το σπιράλ κατετάγη τελευταίο. Χάσαμε από τους αντιπάλους και αποτύχαμε στον στόχο που είχαμε θέσει. Μόνο που στην Πάτρα χάσαμε όλοι από την διευρυμένη αποχή. Ογδόντα χιλιάδες Πατρινοί είχαν δικαίωμα ψήφου και δεν το αξιοποίησαν!

Αυτούς διεκδικεί το σπιράλ, τους δυσαρεστημένους από την πολιτική και τους απογοητευμένους από την κατάσταση στην πόλη. Αυτούς κυρίως θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε κατά την πενταετία που μόλις ξεκίνησε. Θα απευθυνθούμε εκ νέου και σε όσους τελικά κατέφυγαν σε κομματικές επιλογές, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα αυτοδιοικητικά κριτήρια. Την ξεκινάμε αισιόδοξα αυτή τη νέα προσπάθεια και πηγή αισιοδοξίας είναι η νέα διευρυμένη βάση που δημιουργήσαμε. Δεν είναι λίγοι οι 13.000 ψηφοφόροι μας.

Το σπιράλ είναι η μόνη παράταξη στην Πάτρα που υπερδιπλασίασε ποσοστά και ψηφοφόρους και μεγάλωσε τη δημοτική της ομάδα. Όσοι μας εμπιστεύτηκαν αποτελούν λόγο να συνεχίζουμε και πηγή έμπνευσης. Αφήστε που το όραμα για μια άλλη Πάτρα παραμένει ζωντανό. Την επόμενη φορά θα το διεκδικήσουμε περισσότερο προετοιμασμένοι και… υποψιασμένοι.

 

 

«Χάσαμε από τους αντιπάλους και αποτύχαμε στον στόχο που είχαμε θέσει. Αλλά το σπιράλ είναι η μόνη παράταξη που υπερδιπλασίασε ποσοστά και ψηφοφόρους. Όσοι μας εμπιστεύτηκαν αποτελούν λόγο να συνεχίζουμε και πηγή έμπνευσης»

 

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ

μοτο δεξια 1

  • Παρ’ όλα αυτά το «σπιράλ» φαίνεται ότι κάπου έχει «σκαλώσει» και δεν ανοίγεται στον βαθμό που προσδοκούσατε. Θα αλλάξετε κάτι από τη μέχρι σήμερα στρατηγική – τακτική; Από θέσεις και προτάσεις; Υπάρχει κάτι «αρνητικό» που έχετε εντοπίσει και το οποίο θα τροποποιήσετε στην από εδώ και πέρα παρουσία σας;

Κάναμε γενναία αυτοκριτική μετά τις εκλογές. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλα τα στελέχη και μέλη της παράταξης. Μέσα από εξαντλητικές διαδικασίες ακούσαμε τους πάντες, καταγράψαμε αστοχίες και λάθη, εντοπίσαμε τα αρνητικά και τα προς βελτίωση. Σαφώς και θα αλλάξουμε πράγματα στη στρατηγική και στις μεθόδους μας. Από τη φρασεολογία και τον τρόπο προσέγγισης του πατρινού δημότη, μέχρι το πώς αντιλαμβανόμαστε τα κοινά στην πόλη.

Οι προτάσεις μας παραμένουν επίκαιρες, δουλεμένες και απαραίτητες για την Πάτρα που ονειρευόμαστε. Θα τις εμπλουτίσουμε όμως επαρκώς, αφού μελετήσουμε τις ακριβείς ανάγκες των συνδημοτών μας, γεωγραφικά (γειτονιά – γειτονιά), επαγγελματικά (κλάδο – κλάδο), κοινωνικο-οικονομικά (στρώμα – στρώμα), ακόμα και πολιτικά (ιδεολογία – ιδεολογία).

  • Τι σχεδιάζετε να κάνετε, πρακτικά, για να φέρετε μαζί σας τον κόσμο;

Ιδανικά συναντήσεις με όλους τους Πατρινούς. Έχει αποδειχτεί πως ο δημότης έχει ανάγκη να εκφραστεί. Έχουμε αποδειχτεί καλοί ακροατές των παραπόνων και αιτημάτων του. Όλα τα μέλη του σπιράλ συνειδητοποιήσαμε πως όπου αφιερώσαμε χρόνο, «ανταμειφθήκαμε». Ο σχεδιασμός της περιόδου 2023-2028 έχει, λοιπόν, πολλή ουσιαστική επικοινωνία με τους πατρινούς.

Ετοιμάζουμε και δράσεις σε διάφορους τομείς, προκειμένου να δείξουμε στην πράξη πόσο πιστεύουμε όσα προτείνουμε, πόσο εφικτά είναι, πόσο πολύ η Πάτρα μας τα έχει ανάγκη. Είναι σπουδαίες οι ιδέες που έχουν ήδη κατατεθεί από τους ανθρώπους μας και ενθαρρυντικά μεγάλη η διάθεσή τους. Μένει να τα οργανώσουμε σωστά όλα και να τα δικτυώσουμε στην πόλη και στον χρόνο. Υπάρχει πολλή όρεξη, θα γίνει πολλή δουλειά!

 

 

«Σαφώς και θα αλλάξουμε πράγματα στη στρατηγική. …Ετοιμάζουμε δράσεις σε διάφορους τομείς, για να δείξουμε στην πράξη πόσο πιστεύουμε όσα προτείνουμε, πόσο εφικτά είναι, πόσο πολύ η Πάτρα μας τα έχει ανάγκη και στις μεθόδους μας», λέει ο κ. Ψωμάς

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

  • Η στρατηγική της δημοτικής αντιπολίτευσης κινούνταν στη λογική: «πρέπει να φύγει ο Πελετίδης». Όμως οι πολίτες απάντησαν: «δε φεύγει». Μήπως και αυτή η ρητορική πρέπει να αλλάξει;

Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Ο δήμαρχος χαίρει εκτίμησης και αυτό αποδείχτηκε και στην κάλπη. Το να αλλάξει η δημοτική αρχή δεν αποτελεί εμμονή, είναι απλώς η προϋπόθεση για να μπει η Πάτρα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Για μια φορά ακόμα επιλέξαμε για δήμαρχο αυτόν που διεκδικεί, φωνάζει, κατηγορεί, αγωνίζεται και ισχυρίζεται πως προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Έχει μοιραία τους θιασώτες του ο δήμαρχος μετά από δυο θητείες στο τιμόνι της πόλης. Μακάρι να λειτουργήσει επιτέλους και ως δήμαρχος της Πάτρας κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του. Πιστέψτε με, θα είμαστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσουμε ότι καλό κάνει.

Ζητούμενο για εμάς είναι να βελτιωθεί η λειτουργία και εικόνα της πόλης και να ανέβει επίπεδο η Πάτρα, δεν είναι να πάρουμε από τον δήμαρχο την καρέκλα. Φοβάμαι, όμως, πως θα φτάσει 2028 και η Πάτρα δεν θα έχει δει ούτε παραλιακό μέτωπο, ούτε τρένο, ούτε τουρίστα, ούτε μείωση της ανεργίας, ούτε βελτίωση της εικόνας της –για να αναφέρω πέντε εμβληματικά πράγματα που πρέπει επιτέλους να γίνουν στην πόλη. Αν τα κάνει –κρατήστε αυτή τη συνέντευξη για να μου το θυμίσετε, τότε- θα τον ψηφίσω κι εγώ για να συνεχίσει το έργο του. Αν όμως μείνουμε στάσιμοι ξανά, τότε θα έχει καταστεί σαφές σε όλους πως το τίμημα του να επιλέγουμε «αγωνιστή δήμαρχο» είναι βαρύ, πολύ βαρύ, για την πόλη. Με μια λέξη «αυτό-μαστιγωνόμαστε» κύριε Ροδίτη.

 

μοτο κατω 1

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Ο δήμαρχος χαίρει εκτίμησης… Το να αλλάξει η δημοτική αρχή δεν αποτελεί εμμονή, είναι προϋπόθεση για να μπει η Πάτρα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».

 

  • Τι περιμένετε από τη νέα δημοτική αρχή;

Θα ήθελα να δω στοιχεία συναίνεσης και διάθεση συνεργασίας. Θα ήθελα να νιώσω πως και στην δική μας πόλη υπάρχει ανοικτοσύνη και κουλτούρα εξωστρέφειας. Θα επιθυμούσα η δημοτική αρχή να αρχίσει να ασχολείται με τα της πόλης κι όχι με βαριά πολιτικά ζητήματα (της χώρας, της Ευρώπης και της υφηλίου όλης) που ούτε για να ασχοληθεί με αυτά εκλέχτηκε, ούτε και τα επηρεάζει στο ελάχιστο με τις κινήσεις και –κυρίως- τα λόγια της. Από αυτό το όνειρο, όμως, ξυπνάω δυστυχώς συχνά. Πρόσφατα, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, διαπίστωσα πως έτσι θα πάμε για άλλα πέντε χρόνια:

με ψηφίσματα που δεν οδηγούν πουθενά, με μονολόγους των αντιπολιτευόμενων που η δημοτική αρχή δεν θα ακούει καν, με αποφάσεις προειλημμένες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με λαϊκισμό, διχαστικό λόγο, πολιτική για την πολιτική.

Και η Πάτρα; Που βρίσκεται η Πάτρα στην ατζέντα της νέας παλιάς δημοτικής αρχής; Εξ ου και η χαρμολύπη που με διακατέχει, λύπη για μια ακόμα χαμένη πενταετία, χαρά γιατί το σπιράλ θα είναι ακόμα πιο απαραίτητο στο τέλος της. Μάχομαι καθημερινά να είναι και πολύ πιο ώριμο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top