Πως οι Αστυνομία εξάρθρωσε δυο εγκληματικές οργανώσεις – Οι απατεώνες θα «έδιναν» μέχρι και επίδομα κορωνοϊού

Facebook
Twitter
Μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας «πέρασε στα ψιλά» την περασμένη εβδομάδα. Ίσως γιατί συνέπεσε με το στυγερό έγκλημα της Ανδραβίδας που συγκλόνισε την Δυτική Ελλάδα και το Πανελλήνιο.

Αφορά στην εξάρθρωση από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγρινίου δύο εγκληματικών οργανώσεων που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ εξαπατώντας πολίτες, τη σύλληψη επτά μελών την ταυτοποίηση άλλων έξι και την εξιχνίαση 196 περιπτώσεων απατών σε όλη την Ελλάδα.

«ΠΩΛΗΣΕΙΣ» ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Τα μέλη της μίας εγκληματικής οργάνωσης προσποιούμενοι τους αγοραστές επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules).

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.

Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.

«ΕΔΙΝΑΝ» ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ!

Τα μέλη της δεύτερης οργάνωσης προσποιούμενα τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN,  καθώς και τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ  ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.

Για την υπόθεση αυτή, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία πραγματοποιήθηκαν  ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις, που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top