ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσες πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνουμε – Η επίδοση των Ελλήνων

ανακυκλωση intimenews 768x480 1
Κάθε άνθρωπος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνει περίπου 34,4 κιλά πλαστικών συσκευασιών ετησίως. Από αυτά, όμως, ανακυκλώνεται λιγότερο από το μισό, και συγκεκριμένα 14,1 κιλά (41%). 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Eurostat, η οποία ανέλυσε και παρουσίασε τα στοιχεία για την κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το 2019. 

Την τελευταία 10ετία, παράλληλα, ο όγκος των πλαστικών συσκευασιών αυξήθηκε κατά 24% ή αλλιώς κατά 6,7 κιλά ανά κάτοικο, Την ίδια ώρα, ο όγκος των ανακυκλώσιμων πλαστικών εκτινάχθηκε κατά 50%.  

 

Όμως, σε απόλυτους αριθμούς, η παραπάνω άνοδος μεταφράζεται σε αύξηση 4,7 κιλών ανά κάτοικο. Επομένως, από το 2009 έως το 2019, ο όγκος των πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώθηκε αυξήθηκε κατά 2 κιλά ανά κάτοικο. 

Line chart: Plastic packaging waste generated and recycled in the EU, 2009-2019, in kg

Από τα επιμέρους στοιχεία για κάθε χώρα, βέβαια, προκύπτει ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ως προς το ποσοστό των ανακυκλώσιμων συσκευασιών. 

Κι αυτό, διότι στη Λιθουανία, για παράδειγμα, το ποσοστό φθάνει το 70%, ενώ στην Τσεχία αγγίζει το 61% και στη Βουλγαρία το 59%. 

 

Αντίθετα, στη Μάλτα μόλις το 11% των πλαστικών συσκευασιών καταλήγει στην ανακύκλωση. Εξίσου απογοητευτική είναι η επίδοση της Γαλλίας (27%), της Ιρλανδίας (28%), της Αυστρίας (31%) και της Πολωνίας (32%). 

Όσον αφορά την Ελλάδα, κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανακυκλώνοντας το 39,8% των πλαστικών συσκευασιών. 

Bar chart: Recycling rate of plastic packaging waste, EU, EU Member States and EFTA countries, 2019, %

You may also like

Comments are closed.