ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πότε ο αστυνομικός «τραβάει» σκανδάλη; Ο Νόμος και το πεδίο… Τι λένε στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης

Facebook
Twitter

Τελικά πότε πυροβολεί ένας αστυνομικός στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων; Το ερώτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου στη διάσταση της νομιμότητας, από την μία, ή της υπέρβασης και κατάχρησης εξουσίας από την άλλη.

Το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει καλύπτει μία σειρά από προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να πληρούνται έτσι ώστε ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει στο πεδίο το υπηρεσιακό του όπλο. Αυτές ωστόσο, ύστερα από ένα συμβάν με χρήση, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων Αρχών και πρέπει να αποδειχθεί ότι συνέτρεχαν οι λόγοι για έναν ή περισσότερους πυροβολισμούς.

Ας ρίξουμε μία ματιά στο υφιστάμενο πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται η χρήση όπλου:

Ο πυροβολισμός λοιπόν, ανάλογα με το στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

(1) εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε στόχου,

(2) κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων,

(3) ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων αυτού και

(4) εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου και πιθανολογείται ακόμη και ο θάνατός του.

56 2

Όπως εξηγεί στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας, το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει την οπλοχρησία των αστυνομικών, αρχικά επιτρέπει την χρήση όπλου τόσο για εκφοβισμό όσο και για εξουδετέρωση.

Ωστόσο προσθέτει πως η χρήση του όπλου αποτελεί την έσχατη λύση, αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα, ενώ παράλληλα ισχύει η βασική αρχή της αναλογικότητας, όπου ο αστυνομικός σταθμίζοντας τις καταστάσεις θα πρέπει να προβεί στην μικρότερη δυνατή βλάβη επιδιώκοντας τη σύλληψη και όχι το θάνατο.

Ο κ. Τσίτσικας συμπεραίνει πως ο αστυνομικός έχει δικαίωμα να τραβήξει το όπλο του αν συντρέχουν τα παραπάνω.

Σε ότι δε αφορά στο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων του μετά και το τελευταίο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, σημειώνει πως «όπως είναι κατανοητό είναι άσχημο γιατί πάνω απ´ ολα κανένας δεν ήθελε να έχει τέτοια εξέλιξη το περιστατικό.

Είναι δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο είναι σύνθετο και θα πρέπει οι συνάδελφοι μου να συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί νιώθουν ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι. Ίσως θα έπρεπε οι κάμερες να επεκταθούν ώστε να υπάρχει πλήρη εικόνα των πραγματικών περιστατικών» καταλήγει ο κ. Τσίτσικας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top