ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ο Μπάιντεν – Επίκεντρο το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

biden
Επίσκεψη στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει αργότερα μέσα στο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει το πυρηνικό, αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει επίσης την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά τις συνομιλίες στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης.

Επίσης θα έχει συνομιλίες στο Τόκιο εντός του πλαισίου του τετραμερούς διαλόγου ασφάλειας (Quad group) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Κορέα με εκτοξεύσεις βαλλιστικού πυραύλου

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου» την Τετάρτη προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας -γνωστής και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τη 14η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στη χρονιά, που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα «αναπτυχθεί» με τη «μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Εντός 2022, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων· ανάμεσά τους, εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις ΗΠΑ, που δηλώνουν πως είναι έτοιμες για διάλογο.

Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019.

Η νέα δοκιμή καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

You may also like

Comments are closed.