ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Από αρχές Απριλίου το self test – Η διαδικασία

Facebook
Twitter
Ξεκινά από τις αρχές Απριλίου η λειτουργία της διαδικασίας του self-test, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην στρατηγική της κυβέρνησης, για ασφαλή έξοδο από το lockdown, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του covid. Αν το πρώτο τεστ είναι θετικό, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσιες δομές υγείας, για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Όπως έκανε επίσης γνωστό, για κάποιες ομάδες πολιτών το τεστ θα είναι υποχρεωτικό. 

Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» είπε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.  Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο, εύκολο και εύχρηστο και η εκμάθηση της διαδικασίας, απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο. Προσέθεσε πως «η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα, «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οκονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας, συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα, για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες, δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Πώς θα τα προμηθεύονται οι πολίτες

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου, από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, για διάστημα 2 μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και σε συνεργασία με τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητας σε άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, ενώ θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν και για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top