Σήμερα η 1η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ – Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από την αύξηση των κρουσμάτων

Facebook
Twitter
Σήμερα Τρίτη, 12 Ιουλίου, αναμένεται να δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, η οποία θα αντικαταστήσει την καθημερινή ενημέρωση.

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τώρα και στο εξής, θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αιφνιδιασμένος από τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού το καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οφείλεται στις νέες παραλλαγές, οι οποίες διαφεύγουν των εμβολίων.

«Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

«Ούτε τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας περίμεναν ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η διασπορά μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε, ωστόσο σημείωσε ότι είναι μικρότερη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Ε.Ε.: Σύσταση για τέταρτη δόση 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι όλα θα κυλήσουν καλά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτή φάση. Ο κόσμος ανάλογα με τις προσωπικές του καταστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να κάνει τεστ», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το σύνδρομο long covid, τόνισε ότι είναι αρκετά διαχειρίσιμο. «Τα εμβόλια δείχνουν ότι μειώνουν τον long covid, η Όμικρον έχει μικρότερο ποσοστό long covid από ότι οι προηγούμενες καταστάσεις».

Αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι η διαφυγή των παραλλαγών από τα υπάρχοντα εμβόλια ήταν κάτι αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο θα έχουμε δύο με τρεις παραλλαγές.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή