ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον οδικό χάρτη – Στις 7 Δεκεμβρίου η επόμενη συνάντηση – «Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση»

Πολιτικός διάλογος, συνεργασία στο μεταναστευτικό και θετική ατζέντα.

mitsotakis erdogan 1

Τη διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος και της σύμπλευσης, είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν την ισχυρή βούληση τους να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα, ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

“Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη”, καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

mitsotakis erdogan700

Μητσοτάκης: “Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θετικό κλίμα”

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη”.

Η ανάρτηση Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έγραψε στο Twitter: “Μακάρι η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Τουρκικό Σπίτι να είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας και την περιοχή.

mitsotakis erdogan100

Ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους – Το κλίμα στο τετ α τετ

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με κυβερνητική πηγή να σχολιάζει, περιγράφοντας το κλίμα, ότι “πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους, αλλά η Χάγη είναι ακόμα μακριά”.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε πάνω από μια ώρα, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την συνέχεια. Το κλίμα ήταν επίσης θετικό και διαπιστώθηκε ειλικρινής διάθεση για συνέχεια και αποκλιμάκωση, ενώ όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η επόμενη συνάντηση στην Θεσσαλονίκη θεωρείται ευκαιρία για την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν μπορούν να συζητήσουν τίποτα έξω από το καθορισμένο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο Κυπριακό. Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρέπει να πάψουμε να έχουμε βάρκες στο νερό.

You may also like

Munich airport ΚΟΣΜΟΣ

«Κοιμόμαστε στο πάτωμα και στα παγκάκια χωρίς νερό και τροφή» λένε Έλληνες επιβάτες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο του Μονάχου με την κακοκαιρία να σαρώνει την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Εκατοντάδες πτήσεις ...

Comments are closed.