ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για την κακοκαιρία ARIEL – Μηνύματα από το 112 όπου χρειαστεί – Λεπτό προς λεπτό η πορεία του φαινομένου

Έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). 

kakokairia ariel

Η κακοκαιρία ARIEL σφυροκοπά ήδη πολλές περιοχές της χώρας με τον καιρό να έχει αγριέψει επικίνδυνα. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη σταλεί μήνυμα 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να ενεργοποιείται το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία Ariel, καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το απόγευμα ξεκινά η επέλαση της κακοκαιρίας στην Κεντρική Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ, από τις 10:00 έως και τις 02:00 τα ξημερώματα, και στη Χαλκιδική καθ’ όλη τη διάρκεια αυριανής ημέρας. Η Ariel θα κάνει αισθητή την παρουσία της από τις 17.00 σήμερα σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία και για ένα τρίωρο θα ρίχνει βροχή 20 χιλιοστών κυρίως στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικά στην παραλία Κατερίνης αναμένεται ισχυρή βροχόπτωση σήμερα το βράδυ.

Προς το βράδυ, το φαινόμενο θα κατευθυνθεί μέσα από τον Θερμαϊκό κόλπο προς τη Θεσσαλονίκη και κυρίως στα παράλια. Δηλαδή φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί κυρίως την Περαία του δήμου Θερμαϊκού και στη συνέχεια θα κινηθεί προς Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα προς Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη και το ‘Αγιο Όρος, αύριο το απόγευμα.

Είναι ήδη σε επιφυλακή 100 εκχιονιστικά μηχανήματα της ΠΚΜ, καθώς ίσως σημειωθούν φαινόμενα παγετού ψηλά στα ορεινά και απαιτηθεί η συνδρομή τους στα ορεινά οδικά δίκτυα και προς τα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχει επάρκεια άλατος 7.000 τόνων.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε τις οδηγίες αυτοπροστασίας:

Από καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: ΕΔΩ

Από κεραυνική δραστηριότητα: ΕΔΩ

Από πλημμύρες: ΕΔΩ

You may also like

Comments are closed.