ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα φωτιστικά Led της Πάτρας… έφθασαν στην Βουλή!

Χαώδης… η απόσταση των τιμών που «ψώνισε» ο Δήμος Πατρέων σε σύγκριση με αυτές του Υπουργείου Άμυνας.

LED

Μέχρι και τα Led του Δήμου Πατρέων (που αγόρασε η δημοτική αρχή) χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για να μιλήσει για «σκάνδαλο στο υπουργείο Άμυνας»!

Πρόκειται για σύμβαση που ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ως «απευθείας ανάθεση» και στην οποία, όπως καταγγέλλει, υπερκοστολογήθηκαν οι λαμπτήρες τύπου LED που θα προμηθευτεί με τόσο προκλητικό βαθμό, ώστε αν συγκριθεί η τιμή αγοράς τους με εκείνη που αγοράστηκαν από τον δήμο Πατρέων, προκύπτει ότι θα κοστίσουν στο Δημόσιο περισσότερο από 10.000.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η προμήθειά τους αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ!

Στα τέλη του 2021 το Υπ. Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων. Με  όρο στη Διακήρυξη, η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία «επένδυση» (παρότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών, ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων!

Παρότι επρόκειτο για προμήθεια εκατομμύριων ευρώ, στον διαγωνισμό κατέβηκε μόνο μία εταιρεία  η οποία αναδείχθηκε -ως ήταν φυσικό- μειοδότρια και υπέγραψε τον Οκτώβριο σύμβαση με το Υπ. Άμυνας!

POLAKIS ENTHETI LED

Κατά τον κ. Πολάκη, η τιμή ανά είδος, που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού. Είναι και σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ίδια εταιρεία έχει δώσει για τα ίδια προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών!

Όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης η ίδια εταιρεία έχει προμηθεύσει τα ίδια  προϊόντα σε Δήμους (με απευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά φθηνότερες από ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας!

ΤΑ… ΝΟΥΜΕΡΑ

Ενδεικτικά ο Δήμος Πάτρας προμηθεύθηκε τα φωτιστικά σώματα LED με 211€/τμχ και τους προβολείς LED με 84€ – 98€/τμχ.

Αν το Υπ. Άμυνας προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα πλήρωνε:

α) για τα 18.910 φωτιστικά σώματα αντί  11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€) και

β) για τους 5.910 προβολείς αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.

daneia123 550x310 1 ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πρόλαβε… φθηνά δάνεια πήρε Tο euribor αυξάνεται και τα κόστη ανεβαίνουν

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Οικονομικών, για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Από τη μια ο υπουργός  Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε προσωπική ...