ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή γονιμοποίηση για να σωθεί ο βόρειος λευκός ρινόκερος

rhino pixabay 768x432 1

Σε μία προσπάθεια να μην εξαφανιστεί το είδος του βόρειου λευκού ρινόκερου, οι ειδικοί πραγματοποίησαν για πρώτη φορά επιτυχή εμβρυομεταφορά σε θηλυκή νότια λευκή ρινοκερίνα (ξαδέλφη των βόρειων λευκών ρινόκερων).

Μετά το θάνατο του Σουδάν, του τελευταίου αρσενικού βόρειου λευκού ρινόκερου το 2018, η εξαφάνιση του είδους φάνταζε πολύ κοντινή.

Μόλις δύο θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, μητέρα και κόρη, -η Φατού και η Ναζίν- έχουν απομείνει και βρίσκονται υπό 24ωρη ένοπλη προστασία στο καταφύγιο προστασίας Ολ Πεζέτα στην Κένυα.

Εντούτοις, έπειτα από την επιτυχή γονιμοποίηση οι επιστήμονες της διεθνούς ομάδας ερευνητών BioRescue εκτιμούν ότι το τέλος δεν έχει ακόμα φτάσει για το είδος.
Η ομάδα, με τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε τις πρώτες επιτυχείς εμβρυομεταφορές -που έχει καθιερωθεί για τον άνθρωπο και ζώα, όπως άλογα ή αγελάδες- σε νότιους λευκούς ρινόκερους, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της τεχνικής αυτής στον σπανιότερο εξάδελφο τους.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες προχώρησαν σε κρυοσυντήρηση 30 εμβρύων βόρειου λευκού ρινόκερου, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ειδικές δομές στο Βερολίνο και την Κρεμόνα της Ιταλίας.

Ωάρια ελήφθησαν από την Ελεονόρ που ζει σε ζωολογικό κήπο του Βελγίου, τα οποία γονιμοποιήθηκαν μέσω εξωσωματικής σε εργαστήριο στην Κρεμόνα, με το σπέρμα του αρσενικού Άθως από ζωολογικό κήπο της Αυστρίας, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ταξίδεψαν στην Κένυα όπου μετάφεραν δύο έμβρυα νότιων λευκών ρινόκερων σε παρένθετες μητέρες στο καταφύγιο της Κένυας, με αποτέλεσμα μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Η θηλυκή νότια λευκή ρινοκερίνα Κούρα έμεινε έγκυος με την κύηση να προχωρά και το αρσενικό έμβρυο να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, την 70η ημέρα κύησης και ενώ το μικρό είχε φτάσει τα 6,4 εκ. η μητέρα και το μικρό της έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Νοέμβριο έπειτα από εξάπλωση βακτηρίου που εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων, ενισχυμένες από την κλιματική αλλαγή.

Παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι αφού η εγκυμοσύνη αποτελεί απόδειξη ότι η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει και να καταστεί καθοριστική για τη διατήρηση του είδους.

«Πετύχαμε κάτι που θεωρούσαμε αδύνατον», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Τόμας Χίλντεμπραντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, η Σούζαν Χόλτζε, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Ζωολογικούς Κήπους και την Άγρια Ζωή στη Γερμανία χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα» την εμβρυομεταφορά, όπως αναφέρει το BBC News.

Εξέφρασε, μάλιστα, αισιοδοξία για το μέλλον του είδους λέγοντας πως «είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε βόρειους λευκούς ρινόκερους με τον ίδιο τρόπο και ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε το είδος».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian πέρυσι ανακοινώθηκε ότι ο πληθυσμός των νότιων λευκών ρινόκερων αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2012, από 15.942 σε 16.803. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει για την επιβίωσή τους.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας, Ερούστους Κάνγκα, δήλωσε ενθουσιασμένος με την επιτυχή εμβρυομεταφορά.

«Η Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας είναι ευτυχής που συμμετέχει σε αυτό το ταξίδι τα τελευταία 13 χρόνια, από τότε που οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι μεταφέρθηκαν στην Κένυα το 2009 και που συμμετέχει στη σπουδαία πρωτοβουλία της BioRescue τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για σημαντικό ορόσημο για τη διατήρηση του βόρειου λευκού ρινόκερου.

Οι ειδικοί τονίζουν πως πρόκειται για αγώνα δρόμου τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει θέσει σε κίνδυνο ένα υπέροχο είδος και «τώρα είναι δική μας ευθύνη να το σώσουμε. Πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο λόγω της εγγενούς αξίας του για την ανθρωπότητα, αλλά και για την οικολογική του σημασία».

You may also like

28390636 ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Απελπιστική κατάσταση, λένε οι ΗΠΑ μετά τους 112 νεκρούς στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ απαντά: Εμείς δεν σκοτώσαμε πάνω από δέκα

Την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές για την τραγωδία με 112 νεκρούς μέσα στην πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος ...

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ