ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ | Ο Θ. Αγγελόπουλος μας μιλά για τον ρόλο και τους στόχους του Συνδέσμου

Facebook
Twitter

 

 * Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος συστήνει μέσω της «Πολιτείας» τον Σύνδεσμο που ενώνει όλους τους Έλληνες επιστήμονες που αποφοίτησαν από Ιταλικά Πανεπιστήμια. Δίνοντας σημαντικά στοιχεία για το αντίστοιχο δυναμικό της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας.

                                                       

του Αχιλλέα Ροδίτη

Σίγουρα στη γειτονιά μας υπάρχει ένας φαρμακοποιός που σπούδασε Ιταλία, ένα γιατρός, ένας αρχιτέκτονας… Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του πανελληνίου Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.), Θεόδωρο Αγγελόπουλο, στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, οι «Ιταλοί», (όπως αποκαλούνται όσοι σπούδασαν στη γείτονα χώρα), είναι… χιλιάδες!

Ο κ. Αγγελόπουλος μας έδωσε τη χαρά να «γνωρίσουμε» καλύτερα τον Σύνδεσμο. Την ανάγκη ύπαρξης του, τους στόχους του και πόσο συμβάλλει στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Προϊδεάζοντας μας επίσης και για το «αγκάλιασμα» και την ακριβή καταγραφή όλων όσων σπούδασαν από τη Δυτική Ελλάδα στην Ιταλία, μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά τις εκλογές που διεξάγονται στον Σύνδεσμο, στις 19 του προσεχούς Ιουνίου.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

1653466377936

 

Ερ: Πρώτα, να κάνουμε μια… γνωριμία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Ιταλικών Πανεπιστημίων – ΣΕΠ. Πότε ιδρύθηκε και γιατί “γεννήθηκε” η ιδέα της ύπαρξης του;

Απ:.     Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) εμπνεύστηκε από μια ομάδα πτυχιούχων Ιταλικών Πανεπιστημίων και δημιουργήθηκε στο τέλος του 1998. Η  αναγκαιότητα πρόεκυψε από το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα αποφοίτησαν από Ιταλικά πανεπιστήμια.  Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των επιστημόνων η γνώση της Ιταλικής γλώσσας αλλά και η Ιταλική  κουλτούρα , διάχυτη σε όλους μας.

Ήδη προϋπήρχαν πυρήνες φίλων οι όποιοι στη βάση των κοινών τους εμπειριών, μετά την επιστροφή  τους στην Ελλάδα,  εξακολουθούσαν να έχουν  στενή επαφή με Ιταλούς φίλους των φοιτητικών τους χρόνων. Αλλά και επιχειρηματικές και επιστημονικές δραστηριότητες αναπτύχτηκαν σε πολλούς τομείς.

Η δημιουργία του ΣΕΠΙ απαντούσε σε μια ήδη υπάρχουσα και δομημένη πραγματικότητα. Αλλά και στους κομματικούς οργανισμούς υπάρχει έντονο το Ιταλικό στοιχείο, ανθρώπων που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Ιταλία. «ΟΙ Ιταλοί, όπως τους αποκαλούν».

 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ «ΙΤΑΛΟΙ»

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ…

1653465882307 e1654108986249

 

Ερ:  Πόσα μέλη αριθμεί και πώς διαχωρίζονται ανά την ελληνική επικράτεια; Η δική μας περιοχή, η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα, σε τι θέση θα λέγαμε ότι βρίσκεται αναλογικά με τον αριθμό ανθρώπων που σπούδασαν σε Ιταλικά Πανεπιστήμια;

Απ:      Τα ενεργά μέλη τα οποία κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με τις δραστηριότητες του ΣΕΠΙ υπερβαίνουν τους χίλιους. Όσον αφορά όμως στη δική μας περιφέρεια οι «Ιταλοί» αριθμούν από μόνοι τους σε χιλιάδες. Πολλές εκατοντάδες στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αίγιο,  Πύργο κλπ. Σίγουρα στη γειτονιά μας θα βρίσκεται ένας φαρμακοποιός που έχει σπουδάσει Ιταλία, ένας γιατρός στο κοντινό μας νοσοκομείο, ένας αρχιτέκτονας κλπ επιστημονικά πεδία. Είμαστε πολλοί σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύντομα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο  «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206», την Κυριακή  19 Ιουνίου στην Αθήνα, θα καταγράψει την ακριβή ανθρωπογεωγραφία και θα δημιουργήσει σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας των μελών τόσο μεταξύ μας αλλά και με τη διοίκηση.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

1653465882340

 

Ερ:   Εν κατακλείδι, σε τί αποσκοπεί η λειτουργία του Συνδέσμου; Είναι μόνο ένα “μέσο” συναντήσεων και… αναμνήσεων ή στο βάθος συναντάμε κάτι πολύ ουσιαστικότερο;

Απ:      Η αλληλεγγύη και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των μελών είναι  θεμελιώδεις αρχές του Συνδέσμου μας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους. Οι στενοί δεσμοί των μελών με πνεύμα αλτρουισμού, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο λειτουργίας του Σ.Ε.Π.Ι . Κύριοι  στόχοι οι  τομείς του πολιτισμού και των επιστημών σε μια κοινωνία δημοκρατική,  προοδευτική, χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξία.

Στους στόχους  του ΣΕΠΙ  ψηλά βρίσκεται η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως και γενικότερων θεμάτων που είναι δυνατό να μας απασχολούν.  Η  καλλιέργεια δεσμών φιλίας και ανάπτυξης  η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων που σπούδασαν και έζησαν στην Ιταλία, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και η ανύψωση του πνευματικού, ηθικού και πολιτιστικού επιπέδου είναι τομείς όπου δραστηριοποιείται ο ΣΕΠΙ.

Η διατήρηση και ανανέωση των δεσμών με τους Πανεπιστημιακούς και Επιστημονικούς χώρους της Ιταλίας και η σύσφιξη  σχέσεων των   χώρων αυτών με τους αντίστοιχους της Ελλάδας, αλλά και τρίτων Χωρών. Η μελέτη όλων των στοιχείων που συνδέουν ιστορικά και πολιτιστικά  την Ελλάδα με τη Ιταλία, και η περαιτέρω  ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των οργανισμών τους.

Η επιστημονική έρευνα καθώς και η ανταλλαγή απόψεων, επιστημονικές ανακοινώσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, η παρέμβαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ευρύ το φάσμα των  προτάσεων και δράσεων. Βεβαίως σημαντική είναι  η συνεργασία με τους Ιταλικούς θεσμούς στην Ελλάδα με κύριο εκείνου με την Ιταλική Πρεσβεία, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την Ιταλική αρχαιολογική σχολή, τα επιμελητήρια κλπ.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ «ΕΦΕΡΕ»

ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ…

Ερ:  Επί προσωπικού, ποια ήταν η δική σας διαδρομή στην Ιταλία;

Απ:      Τελείωσα τη φαρμακευτική σχολή στην Ιταλία και αργότερα την Κοινωνιολογία όπως επίσης τη Σχολή Δημοσιογραφίας. Στην πρώτη φοιτητική περίοδο έντονη ήταν η δραστηριότητά μου στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα. Τη δεκαετία του 80 ήμουν υπεύθυνος για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού αλλά και του πολιτισμού στην Ιταλία.

Η επαφή μου με δημοσιογράφους, περιοδικά , ραδιόφωνα, τηλεοράσεις εκείνη την περίοδο εκτίναξαν τις αφίξεις Ιταλών στη χώρα μας από κάποιες δεκάδες χιλιάδες όταν πρωτοπήγα στο Μιλάνο, σε νούμερο πάνω από το εκατομμύριο.  Μια τεράστια όσμωση στον καλλιτεχνικό χώρο: να θυμίσω συνεργασίες Ελληνικών θεατρικών ομάδων με έργα Ιταλών συγγραφέων, όπως ο Νταριο Φο, στον κινηματογράφο, τα εικαστικά κλπ.

Πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, η συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις, σε ημερίδες, συνέδρια, δημοσιεύσεις έβαλαν την πολιτιστική και τουριστική Ελλάδα στην μεγάλη επικοινωνιακή επικαιρότητα. Θυμάμαι περιοδικά με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες να δημιουργούν μονογραφίες αποκλειστικά με Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε ακόμη και σήμερα όχι μόνο στο πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, αλλά και στον τομέα των διμερών σχέσεων, των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των επενδύσεων.

 

Ερ:   Εκτιμάτε ότι σε αυτή την τόσο δύσκολη και κρίσιμη – απρόβλεπτη διεθνή συγκυρία που διανύουμε, επιβάλλεται για αμφότερο όφελος η περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας;

Απ:      Η παιδεία, οι πολιτισμικές αξίες και η αισθητική με τις οποίες γαλουχηθήκαμε γενιές και γενιές Ελλήνων ακαδημαϊκών μεταναστών στην Ιταλία, αποτελούν ανεκτίμητο κεφάλαιο γνώσης και εμπειρίας.

Στοιχεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό στη σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων της γενέτειρας με την δεύτερη μορφωτική μας πατρίδα. Στη χώρα όπου, κυρίως τα δίσεκτα χρόνια της ελληνικής πολιτείας, βρήκαμε μια όαση ακαδημαϊκής και πολιτικής ελευθερίας.

Ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, είναι υποχρέωση όλων να μεταλαμπαδεύσουμε αυθεντικά τις αρχές αυτές αμφίδρομα στις δύο κοινωνίες.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top