ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Νετανιάχου και ηγεσία της Χαμάς

Facebook
Twitter
israel-4

Με οργή απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην είδηση ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατέθεσε αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για «ένα ηθικό ανοσιούργημα ιστορικών διαστάσεων», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ «διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μιας γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε τη χειρότερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μάλιστα επιτέθηκε και προσωπικά στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν τον οποίο αποκάλεσε έναν από τους «μεγαλύτερους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής».

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Καρίμ Χαν εξήγησε ότι η δική του οπτική για τον πόλεμο στην Γάζα είναι ξεκάθαρη. Σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει εγκληματικά μέσα για να πετύχει τους στόχους του πολέμου του στην Γάζα «δηλαδή την σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλης ταλαιπωρίας και σοβαρών τραυματισμών» σε αμάχους.

Μια ομάδα δικαστών στο ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα αν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης. Τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ θα είναι τότε υποχρεωμένα να συλλάβουν τους Ισραηλινούς ηγέτες και τους επικεφαλής της Χαμάς αν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Στα 124 κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ωστόσο το ΔΠΔ έχει αποφανθεί ότι έχει νομική εξουσία να ασκήσει δίωξη για εγκληματικές πράξεις στον πόλεμο στην Γάζα, επειδή οι Παλαιστίνιοι έχουν υπογράψει το Καταστατικό.

Εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, αυτό θα σήμαινε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί στενούς δυτικούς συμμάχους χωρίς να κινδυνεύσει να συλληφθεί.

Για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ οι ΗΠΑ αποτελούν εξαίρεση. Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στη σύγκρουση στην Γάζα. Αυτή η θέση μπορεί να διευρύνει το χάσμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο.

Οι σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις κινήσεις των Ρεπουμπλικανών για την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του ΔΠΔ ή θα τους απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ.

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησαν πληροφορίες για τα εντάλματα σύλληψης μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών απηύθυνε απειλές προς τον Καρίμ Χαν και το επιτελείο του. «Βάλτε στο στόχαστρο το Ισραήλ και θα σας βάλουμε και εμείς στο στόχαστρο… Έχετε λάβει προειδοποίηση», ανέφερε η ομάδα.

Επίσης ο Γιοάβ Γκάλαντ δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει ελεύθερα. Τα λόγια που χρησιμοποίησε όταν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα πολιορκήσει τη Γάζα αναφέρονται συχνά από τους επικριτές του Ισραήλ.

Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Γκάλαντ δήλωσε: «Διέταξα πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, τα πάντα είναι κλειστά… πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως».

Ο κ. Χαν γράφει στη δήλωσή του ότι «το Ισραήλ έχει στερήσει σκόπιμα και συστηματικά από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση».

Η πείνα, λέει ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, είναι παρούσα σε τμήματα της Γάζας, ενώ βρίσκεται προ των πυλών σε άλλα τμήματα.

Το Ισραήλ αρνείται ότι υπάρχει λιμός, ισχυριζόμενο ότι οι ελλείψεις τροφίμων δεν οφείλονται στην πολιορκία του αλλά στις κλοπές της Χαμάς και στην ανικανότητα του ΟΗΕ.

Εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Ισμαήλ Χανίγια, τον επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς επίσης δεν θα μπορεί να ταξιδέψει για να συναντήσει Άραβες ηγέτες. Είναι πιθανό να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στη βάση του στο Κατάρ, το οποίο, δεν υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ, πιστεύεται ότι κρύβονται κάπου μέσα στη Γάζα. Ένα ένταλμα σύλληψης δεν προσθέτει πολλά στις πιέσεις που τους ασκούνται.

Το ένταλμα θα τοποθετούσε επίσης τον κ. Νετανιάχου σε μια κατηγορία κατηγορούμενων ηγετών που περιλαμβάνει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον εκλιπόντα συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.

Αυτή η εξέλιξη σίγουρα θίγει την δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενός κράτους που υπερηφανεύεται για τη δημοκρατία του.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top