ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Κατάκολο, η ΕΥΠ και η σύνδεση με τη Greek Mafia

KATASXESEIS LIMENIKO 1024x768 1

Σε ευρύτερες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος φαίνεται πως έχουν εμπλοκή οι βασικοί κατηγορούμενοι σήμερα ως εκτελεστές συμβολαίων θανάτου σε βάρος μελών της επονομαζόμενης Greek Mafia και πιο συγκεκριμένα του Γιάννη Σκαφτούρου, του Βασίλη Ρουμπέτη και του Διονύση Μουζακίτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ (Καθημερινή και news247.gr) δύο ομογενείς από χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης κατηγορούμενοι για την ενεργή συμμετοχή τους στις εκτελέσεις της Greek Mafia κατηγορούνται και ως βασικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε μετανάστες στο Κατάκολο Ηλείας το 2018, με τελικό προορισμό τις ακτές της Ιταλίας. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στη μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ανθρωποκτονιών στην Αττική στις 17 Ιανουαρίου 2024, ενώ ο δεύτερος εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό και καταζητείται από τις αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» κεντρικό πρόσωπο εκείνης της υπόθεσης είχε θεωρηθεί ομογενής 52χρονος τότε από τη Γεωργία γνωστός με το ψευδώνυμο «Zoras Baron». Ήταν γνωστός για τα φιλορωσικά αισθήματά του και είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της ΕΥΠ σε μια περίοδο που παρέμενε σε εκκρεμότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» η εξάρθρωση του εν λόγω κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών, ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης επιχείρησης από τη Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου Κατάκολου, στις 10 Μαΐου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί συνολικά επτά άτομα μέλη κυκλώματος εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία, πληροφορίες που περιήλθαν στην Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), οι ανωτέρω φαίνεται να είχαν ενεργή συμμετοχή στο πλαίσιο κυκλώματος εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και αλλοδαπών.

KATASXESEIS LIMENIKO
Τα ευρήματα των Λιμενικών στις έρευνες που ακολούθησαν την εξάρθρωση του κυκλώματος

Πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Μαΐου 2018 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού είχαν εντοπίσει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ακρωτηρίου Γέρακα ν. Ζακύνθου και ακρωτηρίου Κατακόλου , το μηχανοκίνητο σκάφος «IMREN 1» σημαίας Τουρκίας. Κατόπιν ακινητοποίησής του και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο αλλοδαπός κυβερνήτης του, μετέφερε εντός του χώρου της καμπίνας, 38 Κούρδους και Σύρους μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η θαλαμηγός οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού στο λιμένα Κατακόλου όπου συνελήφθη ο ομογενής ρωσικής καταγωγής διακινητής τους.

Σημειώνεται ότι για κάθε ένα μεταφερόμενο αλλοδαπό το κύκλωμα εισέπραττε περίπου 4.000 ευρώ. Εκτιμάται δε ότι η «ταρίφα» για τους ενήλικες μετανάστες ήταν 5.000 ευρώ και για τους ανήλικους 3.000 ευρώ.

Η προανάκριση είχε διενεργηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί από το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

You may also like

Comments are closed.