ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τρόμος από τα στοιχεία του διαδικτύου – Παιδική πορνογραφία και απάτες στα… ύψη! (ΠΙΝΑΚΕΣ)

IMG 8836

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ανησυχία και προβληματισμός από την αύξηση 35% που καταγράφεται στον συνολικό αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκε το 2022 η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο «SafeLine.gr», του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ινστιτούτου Πληροφορικής, (ΙΤΕ), σε σχέση με το 2021.

Κυριαρχούν η Παιδική πορνογραφία και οι Οικονομικές απάτες και παράλληλα, καταγράφεται συνεχόμενη αυξητική τάση, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, από το 2019 έως και το τέλος του 2022.

Η υπεύθυνη της γραμμής SafeLine.gr – Νομικός κα. Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περιηγούμαστε στον ψηφιακό κόσμο» και προτρέπει όλους τους πολίτες «όταν συναντούν κάτι παράνομο να μην παραλείπουν να προχωρούν αμέσως σε καταγγελία».

Μελτίνη Χριστοδουλάκη ΕΝΘΕΤΗ

Η κα. Μελτίνη Χριστοδουλάκη

 

Ειδικά  για την κατηγορία των διαδικτυακών εξαπατήσεων οι οποίες, μάλιστα, σε επίπεδο Πάτρας, Αχαΐας και γενικότερα Δυτικής Ελλάδας έχουν «φουντώσει», με τις καταγγελίες στις Αστυνομικές Αρχές να αποτελούν, πια, καθημερινό φαινόμενο, η κα. Χριστοδουλάκη είναι σαφής στο μήνυμα που στέλνει διαμέσου της «Πολιτείας»:

«Θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι ποτέ καμία τράπεζα δεν θα στείλει link. Και ποτέ καμία τράπεζα δεν θα ζητήσει αλλαγή κωδικών ή να ενημερωθεί για τα pin μας. Πρωτίστως θα πρέπει όλοι να θυμούνται ότι όταν λαμβάνουν κάποιο email ή μήνυμα sms στο κινητό ή οπουδήποτε αλλού, να μην βιάζονται. Να μην σπεύσουν να απαντήσουν.

Ας απευθυνθούν πρώτα στους ειδικούς ή έστω σε έμπιστα άτομα του περιβάλλοντος. Ιδίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα και τα οποία καλό θα είναι να μιλούν με τα παιδιά τους προτού κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια και πριν πατήσουν οποιοδήποτε κουμπί στο κινητό τους».

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η SafeLine.gr δέχτηκε σχεδόν 12.000 καταγγελίες  που αφορούσαν για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που άλλωστε αποτελεί και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Γραμμής. Η αύξηση των καταγγελιών που καταγράφεται εκτινάσσεται στο… 133% σε σχέση με το 2021 και το χειρότερο είναι η διαπίστωση ότι… «όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται».

Τα δεδομένα μάλιστα δείχνουν ότι μετά τα λοκντάουν όλο και μικρότερης ηλικίας παιδιά άρχισαν την ενασχόληση τους με τον ψηφιακό κόσμο ενώ επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι τα κορίτσια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE (μέλος του οποίου είναι η SafeLine.gr και άλλες 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο).

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr επίσης μεγάλη, σε βαθμό που προβληματίζει και θέτει τους υπευθύνους σε κατάσταση συναγερμού, είναι και η αύξηση στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, την εξαπάτηση μέσω phishing και τις οικονομικές απάτες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και της επαγρύπνησης που πρέπει να υπάρξει. Πράγμα που γίνεται πιο επιτακτικό ως ανάγκη, με βάση το δεδομένο ότι οι επιτήδειοι απατεώνες του διαδικτύου εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους εξαπάτησης και προσπαθούν πάντα να «εκσυγχρονίζονται» με συνέπεια να βρίσκονται συνεχώς ένα «βήμα» πιο μπροστά.

 

INSTRAGRAM KAI FACEBOOK

Επίσης αξιοσημείωτο, είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγγελιών αφορούν τα social media, κυρίως όμως το Instagram και το Facebook. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση έχουμε ποσοστό καταγγελιών στο 45% και στη δεύτερη 40%.

ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Διαπιστώνεται ότι από το 2019 έως και το 2022 υπάρχει συνεχής αύξηση κινδύνου μέσω ίντερνετ

Διαπιστώνεται ότι από το 2019 έως και το 2022 υπάρχει συνεχής αύξηση κινδύνου μέσω ίντερνετ

Παιδική πορνογραφία στο 37 και οικονομικές απάτες στο 34

Παιδική πορνογραφία στο 37% και οικονομικές απάτες στο 34%

 

Instagram και Facebook κυριαρχούν στις απάτεςInstagram και Facebook κυριαρχούν στις απάτες

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΝΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

17 e1675261427734

You may also like

Comments are closed.