Βγήκε «ξινή» η απεργία σε καθηγητές της Πάτρας, είδαν κρατήσεις στους μισθούς 93 ευρώ!

Facebook
Twitter
Σάλος με το ύψος των κρατήσεων για μιας μέρας απεργία, που είδαν στην έκδοση της τελευταίας μισθοδοσίας τους οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και στην Πάτρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πολιτεία».

Είναι κάτι που πυροδότησε εύλογες αντιδράσεις και κάνει τους εκπαιδευτικούς της πόλης -ή έστω κάποιους εξ αυτών- να μιλούν για προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης τους ως μια μορφή πίεσης και εξαναγκασμού τους στο να μην ξανακάνουν απεργία στο προσεχές ή στο απώτερο μέλλον.

Το σύνολο της κράτησης, λοιπόν, σύμφωνα με την μισθοδοσία, ήταν… 93 ευρώ!

Κράτηση 93 ευρώ σε εκπαιδευτικούς με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ! «Δηλαδή παίρνω μισθό 2.790 ευρώ και δεν το ‘ξέρα;», λέει στην «Πολιτεία» ο Φώτης Βασιλακόπουλος.

Ένα ποσό «εξωφρενικό», όπως το χαρακτήρισαν άπαντες οι καθηγητές με τους οποίους επικοινώνησε απ’ την Τετάρτη και μετά η «Πολιτεία».

«Δηλαδή παίρνω μισθό 2.790 ευρώ και δεν το ‘ξέρα;», σχολιάζει ειρωνικά ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, Φώτης Βασιλακόπουλος (ένθετη φωτογραφία). Επισημαίνοντας ότι αν τα 93 ευρώ της κράτησης αντιστοιχούν σε ένα μεροκάματο εκπαιδευτικού, τότε ο μισθός θα έπρεπε να είναι ο ανωτέρω (δηλαδή 2.790 ευρώ). Κάτι που φυσικά δεν ισχύει ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Vasilakopoulos 1

ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ…

«Ακόμα και με 20ημερο να το υπολογίσω, πάλι δεν βγαίνει το νούμερο. Θα ξεχάσω και τα Μαθηματικά που ξέρω…», προσθέτει ο γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Εξηγώντας φυσικά ότι ακόμα κι αν δεν υπολογίσουμε τα Σαββατοκύριακα αλλά μόνον τις «καθαρές» εργάσιμες ημέρες, τότε με βάση τα 93 ευρώ μεροκάματο ο μισθός για έναν καθηγητή θα έπρεπε να ήταν: 93 Χ 20 = 1.860 ευρώ το μήνα!

Αλλά ούτε αυτό ισχύει, καθώς η ανώτερη μηνιαία αμοιβή για έναν εκπαιδευτικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας, αντιστοιχεί σε μετά βίας 1.200 ευρώ, μαζί με τα πρόσθετα επιδόματα που αφορούν σε τέκνα, τριετίες κ.λπ.

Και δεν μιλάμε καν για τους πρωτοδιοριζόμενους ή ακόμα περισσότερο για τους ωρομίσθιους, εκεί όπου, ως γνωστόν, οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλότερες.

ΜΕΣΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ;

Παρ’ όλα αυτά, σε όλους αφαιρέθηκαν 93 ευρώ από τον μισθό τους, για μια ημέρα απεργίας! Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το ποσό προσδιορίστηκε τόσο επειδή ελήφθησαν υπόψη εισφορές και πολλά ακόμη.

Όπως και να ‘χει, το υπουργείο Παιδείας είναι πλήρως καλυμμένο με την απόφαση για περικοπή του μισθού. Και την ίδια ώρα, ουκ ολίγοι εκπαιδευτικοί θα το… ξανασκεφτούν εάν θελήσουν να απεργήσουν. Όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και τα ευρώ, όσο λίγα και να ‘ναι, είναι απολύτως αναγκαία.

Άρα, ξινή η πρόσφατη απεργία των καθηγητών και με μετρήσιμο και δυσανάλογο κόστος. Και μια ρητή καταγγελία που οφείλει να απαντηθεί απ’ το υπουργείο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top