ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Xρήστος Μπούρας: Ο Πρύτανης στον ΣΚΑΙ – Παράπονα για τα κόμματα στην περιοχή και τη στάση του Αιγίου

μπουρας πορτοσαλτε1
Για πλήρη κατοχύρωση των αλλαγών μέσω του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη, στις οποίες προχωρά ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά της Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, μίλησε προχθές το πρωί στον Άρη Πορτοσάλτε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Για την υιοθέτηση του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη, μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις αρχές του μήνα, ο κ. Μπούρας ανέφερε χαρακτηριστικά στον Δημοσιογράφο ότι «ακολουθήθηκε μια διαδικασία που σεβάστηκε τους νόμους και το Σύνταγμα τη χώρας μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπούρας, εξ αρχής η Επιτροπή για το νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΑΕΙ της Πάτρας εισηγήθηκε αναλυτικά στη Σύγκλητο η οποία μέσα από ανοικτές και δημόσιες διαδικασίες διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς «με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία» κατέθεσε το νέο Ακαδημαϊκό χάρτη ο οποίος εγκρίθηκε από την Υπουργείο και πρόσφατα πέρασε στο γνωστό Προεδρικό Διάταγμα

«Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργούμε διάσπαρτα Τμήματα σε πόλεις και να περιμένουμε το βιολογικό τους θάνατο! Απαξιωμένα κουφάρια… Είναι ξεκάθαρο, δεν θέλουμε Τμήματα χωρίς φοιτητική μέριμνα και βιβλιοθήκες, Τμήματα που θα προορίζονται να απαξιωθούν» ξεκαθάρισε σε διάφορα σημεία της ωριαίας συνέντευξης του μέσα από τον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΙ ο Πρύτανης. Και αναρωτήθηκε: «Η Πάτρα έχει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οργανωμένη Ορθοπεδική Κλινική. Που πρέπει να είναι η Φυσικοθεραπεία στο λιμάνι του Αιγίου;»

Ο ΔΗΜΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος, μέσα από την Αίτηση Ακύρωσης και την Αίτηση Αναστολής που κατέθεσε την Τρίτη 26/7/2022 στο Συμβούλιο Επικρατείας, εκτός από την ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης, προχωρά στην παράθεση συγκεκριμένων επιχειρημάτων που βασίζονται στην υψηλή εκπαιδευτική ποιότητα της σχολής και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις υψηλού επιπέδου κτιριακές εγκαταστάσεις -και όχι μόνο- της Σχολής στο Αίγιο.

Σύμφωνα με το δήμο, η Σύγκλητος αρκέστηκε στην δικαιολόγηση της αντιφατικής της προτεινόμενης ρύθμισης με την παραδοχή ότι ‘η μεταβολή της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα είναι επιβεβλημένη’, δεδομένης της γεωγραφικής απόστασης από την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο’ και με ‘σκοπό να επιτρέψει συνέργειες του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με τις κατάλληλες Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επ’ ωφελεία του φοιτητικού πληθυσμού’.

Παραγνωρίζοντας όμως, όπως επισημαίνεται «την εκ του νόμου υποχρέωση το προταθέν Σχέδιο της Συγκλήτου να παραθέσει διαπιστώσεις συγκεκριμένων αναγκών, ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τεχνικές και διοικητικές, στατιστικά για την μη ορθή και επαρκή άσκηση των φοιτητών και στα τρία νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων  και το Πανεπιστημιακό του  Ρίου».

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟ-ΚΟΜΜΑΤΑ

Στο Αίγιο «έχουμε όλο το πολιτικό σύστημα απέναντί μας!» σχολίασε προχθές ο κ. Μπούρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέμα είναι κατά βάση Ακαδημαϊκό και όχι πολιτικό!

Τονίζοντας μάλιστα ότι παραμένει στο τραπέζι η αντιπρόταση που έχει καταθέσει για την ίδρυση σχολής Οίνου και Αμπέλου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Τμήμα και την Αμερικανική σχολή.

«Στο δήμο Αιγίου πρότεινα πρόσφατα να κάνουμε ένα μεγάλο μεταπτυχιακό σε Τρόφιμα Κρασί και Οικο-τουρισμό τα οποία αφορούν κατ εξοχήν την περιοχή. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από τις πόλεις! Θέλουμε να αλλάξει η παρουσία μας ώστε να είναι τέτοια που να είναι βιώσιμη και να λειτουργεί με αναπτυξιακό πρόσημο» σχολίασε ο Πρύτανης.

Πηγή: Εφ. “Γνώμη των Πατρών”

You may also like

Comments are closed.