ΑΔΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΟΓΩ… ΒΕΝΖΙΝΗΣ! Κάναμε το “Πάτρα-Αθήνα” με επιστροφή και μετρήσαμε το κόστος (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter

*  Κάναμε το ταξίδι με αυτοκίνητο ως την πρωτεύουσα και μετρήσαμε το κόστος της βενζίνης που έφθασε τα 140 ευρώ, (με διόδια), χωρίς καν να εισέλθουμε στο κέντρο της Αθήνας!

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Όταν η βενζίνη παραμένει σε μια ασυγκράτητη τροχιά ανόδου με την τιμή της στην Πάτρα να φλερτάρει ακόμα και με τα 2,20 ευρώ το λίτρο και να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ως το καλοκαίρι θα σπάσει και αυτό το φράγμα, η κίνηση των οχημάτων έχει πέσει στο ναδίρ, γεγονός που διαπιστώνεται στο πέρασμα των διοδίων, αλλά και στις πόλεις που συνήθιζαν να βλέπουν πολλούς Πατρινούς επισκέπτες.

Από την Ναύπακτο ως το Αίγιο, αλλά ακόμα και στο Ναύπλιο και την ίδια την πρωτεύουσα!!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ακολουθήσαμε και καταγράψαμε στην «Πολιτεία» κάνοντας ένα ταξίδι στην Αθήνα και μετρώντας τα χρήματα που χρειαστήκαμε για την μετακίνηση μας προς την πρωτεύουσα και την επιστροφή μας στην Πάτρα.

ΔΕΙΤΕ (ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΠΟΣΑ ΞΟΔΕΨΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΤΡΑ-ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ
Πριν το ταξίδι βάλαμε 70 ευρώ βενζίνη

 

Πριν το ταξίδι βάλαμε 70 ευρώ βενζίνη (35,58 λίτρα αμόλυβδη 95 οκτανίων) έχοντας ήδη απόθεμα καυσίμου για 65 χλμ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 10 ευρώ (βλ. φωτο αριστερά).

Άρα, αναχωρήσαμε με συνολικά 80 ευρώ καυσίμου και μέση κατανάλωση του οχήματος, στα 7 lt/100 χλμ.

ΚΑΝΤΡΑΝ
Πριν την επιστροφή το απόθεμα καυσίμου δεν ήταν επαρκές για την απόσταση ως την Πάτρα. Γι’ αυτό προσθέσαμε άλλα 20 ευρώ καυσίμου

 

Σταθμεύσαμε στο Αιγάλεω, για να μετακινηθούμε προς το κέντρο της Αθήνας με το μετρό και λίγο πριν την επιστροφή μετρήσαμε το απόθεμα καυσίμου συνειδητοποιώντας πως υπήρχε ποσότητα για 229 χιλιόμετρα, όταν όμως η απόσταση Αιγάλεω – Πάτρα ήταν 207,5 χιλιόμετρα. Έτσι, αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε 20 ευρώ επιπλέον καυσίμου.

Συνολικά λοιπόν ξοδέψαμε 100 ευρώ για Πάτρα-Αιγάλεω μετ’ επιστροφής. Που σημαίνει πως για ταξίδι ως το κέντρο της Αθήνας χρειάζεται κάποιος περίπου 110 με 120 ευρώ συνολικά. Προσθέτοντας φυσικά και τα περίπου 25 ευρώ για τα διόδια. Άρα το κόστος για Πάτρα – Αθήνα με επιστροφή αγγίζει τα 140 – 150 ευρώ!

ΑΔΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ

κεντρική 1
Συνταξιδεύαμε μόνο με ένα φορτηγό και ένα όχημα της εθνικής οδού…!

Η ακρίβεια στην βενζίνη καθήλωσε και τα οχήματα, περιορίζοντας σε πρωτοφανή βαθμό τις μετακινήσεις προς Αθήνα ή προορισμούς που οι πατρινοί συνήθιζαν να επιλέγουν, για δουλειές ή αποδράσεις Σαββατοκύριακου.

Ήταν απειροελάχιστα τα οχήματα που μετρήσαμε στην εθνική Πατρών-Αθηνών. Εργαζόμενη στα διόδια του Ρίου επιβεβαίωσε πως καταγράφεται κατακόρυφη μείωση του αριθμού οχημάτων.

Το ίδιο διαπίστωσε και ο Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης της πασίγνωστης ψησταριάς «ΘΑΝΑΣΗΣ», στο Μοναστηράκι, λέγοντας: «Έχω πολλούς φίλους από την Πάτρα που έρχονταν συχνά, αλλά τώρα τους έχασα! Και μου λένε ότι… εκεί που έφθασε πια η βενζίνη δεν ξεκινούν για ταξίδι».

Παρόμοια τα παράπονα και από κοντινότερες πόλεις. Από το Ναύπλιο αλλά και εντός νομού, στο Αίγιο, όπου οι πατρινοί επισκέπτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Το ίδιο και στην Ναύπακτο, όπου η βενζίνη σε συνδυασμό με τα διόδια της γέφυρας κάνουν απαγορευτική την όποια εξόρμηση!

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

ΜΟΛΙΣ 7 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ!

Γιώργος Χρυσικός
Ο πρατηριούχος Γιώργος Χρυσικός

 

Ο βενζινοπώλης Γιώργος Χρυσικός τονίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα της πανάκριβης βενζίνης δεν είναι κάτι που ως αποτέλεσμα επιβαρύνει μόνο τους οδηγούς αλλά εξωθεί στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής και τους βενζινοπώλες.

Τους «ελάχιστους» που όπως λέει έχουν απομείνει στην Πάτρα, «γιατί τα περισσότερα βενζινάδικα τα έχουν ήδη πάρει οι εταιρείες. «Οι βενζινοπώλες στην πόλη τώρα πια δεν είμαστε πάνω από δέκα άτομα, ίσως λέω και πολλούς», εξηγεί.

Και περιγράφει τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνουν άπαντες οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων υγρών καυσίμων, επισημαίνοντας πως η αυξημένη βενζίνη είναι αποτέλεσμα φόρων και όχι επιβάρυνσης αύξησης κέρδους των βενζινοπωλών.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζει, το κέρδος των ιδιοκτητών έχει συμπιεστεί πολύ, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, και παραμένει στα κατώτατα επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

«Κάποτε πωλούσα γύρω στα 3 – 3,5 κυβικά καυσίμου την ημέρα κατά μέσο όρο και τώρα πια ζήτημα είναι να δίνω 500 με 600 λίτρα την ημέρα», δηλώνει ο ίδιος. Και τονίζει για το τι μένει στο… ταμείο: «Προσωπικά, με 2,109 ευρώ το λίτρο βγάζω 7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο που αποτελούν τον τζίρο της επιχείρησης και όχι το κέρδος. Με αυτά θα πληρώσω τα έξοδα, το προσωπικό κι ό,τι μου μείνει θα είναι το εισόδημα μου. Δηλαδή, μια κατάσταση σκέτο δράμα».

Και συμπληρώνει λέγοντας πως παραμένει στο επάγγελμα επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση και ως εκ τούτου αναγκάζεται να κάνει υπομονή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για δεξιά 1

Το ότι η βενζίνη τείνει να εξελιχθεί σε «υγρό χρυσό» έχει αλλάξει και τα δεδομένα εισάγοντας νέους τρόπους λειτουργίας στα ίδια τα βενζινάδικα. Με μπαράζ προσφορών ακόμα και με διαφημιστικές καταχωρήσεις μέσω των οποίων συγκεκριμένα πρατήρια επιδιώκουν να πετύχουν την προσέλκυση πελατών για να αυξήσουν έστω την ημερήσια ροή, άρα και τον τζίρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισαν να εμφανίζονται στα φανάρια, διανομείς φυλλαδίων που μοιράζουν στους οδηγούς ενημερώσεις για προσφορές και δώρα ή εκπτώσεις στη βενζίνη.

Ακόμα και διαδικτυακές εφαρμογές σε κινητό, που παρέχουν δικαίωμα πληρωμής της βενζίνης 100 οκτανίων στην τιμή της απλής 95 οκτανίων για κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, αρκεί ο εφοδιασμός να γίνεται στην ίδια εταιρεία. Ή την εφαρμογή στους «χάρτες» της apple που σου δείχνει το κοντινότερο πιο φθηνό βενζινάδικο, αλλά σε «βομβαρδίζει» με διαφημίσεις για προσφορές συγκεκριμένων πρατηρίων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή