Πάτρα: Ζευγάρι συνταξιούχων δεν πρόλαβε να πάρει επικουρική σύνταξη…

Facebook
Twitter
Το μπάχαλο με τις συντάξεις είναι αξεπέραστο ελληνικό φαινόμενο. Η έλλειψη λογισμικού δεν οδήγησε μόνον στις πρόσφατες, γνωστές και αιφνιδιαστικές χιλιάδες μειώσεις «λόγω λάθους», όπως παραδέχθηκε το Υπουργείο, αλλά και σε στασιμότητα ετών, αναφορικά με την καταβολή της επικουρικής σύνταξης.

Η πιο τρανταχτή, πρόσφατη, περίπτωση που λαμβάνει χώρα στην Πάτρα, είναι αυτή ενός 32χρονου συμπολίτη, ο οποίος αποφάσισε να διεκδικήσει τα χρήματα, που δεν καταβλήθηκαν επί σειρά ετών στους γονείς του, τους οποίους «έχασε» σε χρονικό διάστημα λίγων ετών, χωρίς κανείς εκ των δύο να αξιωθεί να εισπράξει, έστω ένα επικουρικό επίδομα!

Συγκεκριμένα, από το 2017 οπότε ο εν ζωή, τότε, πατέρας του 32χρονου είχε βγει στη σύνταξη και περίμενε να παραλάβει και την επικούρηση του. Αλλά ερχόταν αντιμέτωπος με τις γνωστές καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ, ο ηλικιωμένος συνταξιούχος απεβίωσε κι έτσι το δικαίωμα λήψης της σύνταξης χηρείας, αλλά και του επικουρικού επιδόματος πέρασε στην χήρα σύζυγό του. Αλλά ούτε κι εκείνη ελάμβανε επικούρηση, εξαιτίας του ίδιου προβλήματος (έλλειψη λογισμικού κ.λπ.).

Προ μηνών «έφυγε» κι εκείνη από τη ζωή, με αποτέλεσμα ο νόμιμος κληρονόμος, όπως ο νόμος ορίζει, σχετικά με το επικουρικό επίδομα, να είναι ο 32χρονος γιος.

Το θέμα είναι πως η παραπάνω περίπτωση αποτελεί απλώς και μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του τι ακριβώς συμβαίνει και μια ενδεικτική υπόθεση που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, που αναπτύσσεται γύρω μας. Τέτοιες περιπτώσεις, όμοιες ή και διαφορετικού τύπου, είναι εκατοντάδες στην περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα», βεβαιώνει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) της χώρας Γιώργος Κυριακόπουλος.

ΤΟ «ΛΑΘΟΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Φυσικά όλες τις προηγούμενες ημέρες, το θέμα που βρέθηκε «ψηλά» στην επικαιρότητα ήταν αυτό της αιφνιδιαστικής μείωσης των χρημάτων που έλαβαν χιλιάδες συνταξιούχοι χηρείας, αφού από 700 ευρώ που έπρεπε να λάβουν εισέπρατταν μόλις 350 ευρώ!

Όλο αυτό, ως γνωστόν, εξαιτίας του ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη δεν έχει προλάβει να φτιάξει το ειδικό λογισμικό, γεγονός που οδήγησε στο «λάθος», που όπως δηλώθηκε από τον ΕΦΚΑ, έγινε «εκ παραδρομής», σε περίπου 5.000 συνταξιούχους.

Αριθμό που αμφισβητεί ευθέως, με νέες δηλώσεις του στην «Πολιτεία», ο Γιώργος Κυριακόπουλος προβάλλοντας την δική του εκτίμηση, ότι οι συνταξιούχοι χηρείας που πήραν αδικαιολογήτως τα μισά χρήματα στο χέρι, ξεπερνούν τους 10.000 και φθάνουν τους 15.000!

Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο στην Πάτρα και την Αχαΐα. «Εγώ προσωπικά έχω δεχθεί αμέτρητα τηλεφωνήματα συμπολιτών μας από την Πάτρα και την Αχαΐα που με ρωτούσαν ‘τι γίνεται;’ επειδή από 700 πήραν 350 ευρώ σύνταξη χηρείας. Είναι μεγάλος ο αριθμός και στην περιοχή μας», τονίζει ο γνωστός συνδικαλιστής. Καταγγέλλοντας, μάλιστα, την αιτία που έχει δημιουργήσει όλο αυτό το μπάχαλο σε βάρος ανθρώπων που θα έπρεπε, όπως σημειώνει, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

ΤΗΝ… ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο κ. Κυριακόπουλος δεν παραλείπει να καταγγείλει με έντονο τρόπο και κάτι ακόμα: Το γεγονός ότι όλο αυτό το λάθος θα το «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ.

Αφού επισημαίνει ότι «αυτοί θα κληθούν να βγάλουν το… φίδι από την τρύπα, για μία ακόμη φορά», καθώς, εφόσον δεν υπάρχει έτοιμο λογισμικό, εκείνοι θα πρέπει να κάνουν τις διασταυρώσεις και το τσεκάρισμα.

«Δεν μας έφταναν οι ελλείψεις που έχουν οδηγήσει εδώ και χρόνια στο να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν μας έφταναν τα επιπρόσθετα μέτρα λόγω της πανδημίας, τώρα θα έχουμε και μια επιπλέον εργασία, εξαιτίας λαθών άλλων, που όμως θα ταλαιπωρήσει εργαζόμενους του ΕΦΚΑ και ασφαλισμένους…», σχολιάζει ο κ. Κυριακόπουλος.

Kyriakopoulos

 

Και προσθέτει:

«Για μια ακόμα φορά ο υπάλληλος θα γίνει σάκος του μποξ της αγανάκτησης των πολιτών, αφού είναι αυτός που εισπράττει λόγω αμεσότητας τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων.

Έστω κι αν, ευτυχώς, οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχουμε ευθύνη εμείς οι εργαζόμενοι, για όλα».

Εξηγώντας ότι στον ΕΦΚΑ τα προβλήματα είναι οξυμένα τον τελευταίο χρόνο, λόγω αιτιών που έχουν αναφερθεί «χιλιάδες φορές», αλλά κυρίως γιατί η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: Την μεγάλη μείωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων.

Και τώρα, δεν φτάνει που δεν έχουμε το προσωπικό που απαιτείται αριθμητικά, φορτώνουν στις πλάτες αυτού του προσωπικού κι άλλες ευθύνες, για να χειροτερέψει περισσότερο η κατάσταση. Δυστυχώς η αγανάκτηση των ασφαλισμένων είναι τεράστια και πολλές φορές δικαιολογημένη και όσο και να προσπαθούν οι υπάλληλοι, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top