ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά αυτοκινήτου

Car Sales Europe

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πιθανότατα οδεύουν για έναν ακόμη χρόνο συρρίκνωσης των πωλήσεων καλώντας μάλιστα μέσω του ACEA τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν την υποστήριξή τους στον κλάδο.

Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ πιθανότατα θα μειωθούν κατά 1% στα τέλη του έτους, φτάνοντας στα 9,6 εκατομμύρια οχήματα, ανέφερε ο ACEA.

«Σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία του 2019, αυτό αντιπροσωπεύει πτώση της τάξης του 26% πωλήσεις αυτοκινήτων σε διάστημα μόλις τριών ετών», ανέφερε ο ACEA σε δήλωσή του.

Αν και αυτή η προοπτική υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους (σημ.: οι νέες εγγραφές μειώθηκαν σχεδόν κατά 12% μέχρι και τον Αύγουστο), ο ACEA δεν αναμένει αρκετή άνοδο που θα ισοσταθμίσει τις απώλειες.

Προβλήματα, όπως το Brexit, η συνεχιζόμενη ελλείψεων ημιαγωγών, ο πολέμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση, είχαν ως συνέπεια η βιομηχανία να αγωνίζεται να επιστρέψει στους όγκους πωλήσεων πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Oliver Zipse, πρόεδρος του ACEA και διευθύνων σύμβουλος της BMW.

Μέχρι πρόσφατα, οι ανησυχίες των αυτοκινητοβιομηχανιών αφορούσαν τους περιορισμούς στην παραγωγή και την προσφορά οχημάτων. Τώρα, ο πληθωρισμός και οι φόβοι για ύφεση, επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη ζήτηση.

Πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

«Για να διασφαλίσουμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη, με ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, χρειαζόμαστε επειγόντως τη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου», δήλωσε ο Oliver Zipse.

Και προσέθεσε:

«Αυτό περιλαμβάνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης, έναν νόμο της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες που διασφαλίζει τη στρατηγική πρόσβαση σε εκείνες που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνηση και την ταχεία ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της τον περασμένο μήνα ότι η φιλοδοξία της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος κινδυνεύει χωρίς ασφαλή πρόσβαση σε πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και των σπάνιων γαιών.

CarSales

You may also like

Comments are closed.