ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goolge: Προχωρά σε μεγάλη επένδυση ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα

data center solutions hero 2760x828 1
Μετά τις Lamda Hellix και Amazon Web Services και η Goolge προχωρά σε μεγάλη επένδυση ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από την Πρόεδρο της Google Cloud International Adair, Fox Martin και τη Γενική Διευθύντρια ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυς Αντωνάκου, υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εταιρεία θα ανακοινώσει τη δημιουργία υποδομών cloud, μέσα από τις οποίες θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της.

Η αμερικανική εταιρεία, είτε θα ανακοινώσει την κατασκευή data centers, είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία “τρίτων” εταιρειών.

Η δημιουργία υποδομών cloud στην Ελλάδα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της εταιρείας για τη δημιουργία ενός δικτύου υποθαλάσσιων οπτικών ινών, με διακριτικό τίτλο “Blue Submarine Cable System”, το οποίο συνδέει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ (με τη συνεργασία της ιταλικής TI Sparkle).

Οι ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας φαίνεται ότι δεν θα επικεντρωθούν στη δημιουργία υποδομών cloud, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, όπως προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα ενισχύεται στον “ψηφιακό χάρτη” της ΕΕ

Η Ελλάδα ενισχύει σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της ως “ψηφιακή πύλη” της ΕΕ, καθώς αρκετές εταιρείες προχωρούν στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών / data center.

Για παράδειγμα, η Lamda Hellix, η οποία ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, πρόκειται να δημιουργήσει δυο ακόμη data center, έχοντας επενδύσει στην ελληνική αγορά 260 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, προχωρά ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με την αδειοδοτική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντίστοιχα, η Amazon Web Services έχει ανακοινώσει τη δημιουργία εγκατάστασης τοπικής ζώνης, μιας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να υλοποιήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός από τις ανωτέρω εταιρείες, επενδύσει σε data centers σχεδιάζουν και άλλες εταιρείες, όπως η ελληνική Lancom, η οποία ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία του τρίτου data center της, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με αναλυτές της εγχώριας αγοράς πληροφορικής και τεχνολογιών, στην Ελλάδα υπάρχουν 18 κέντρα δεδομένων, 10 στην Αθήνα και 5 στη Θεσσαλονίκη.

Στην αγορά των data centers δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas, η Interworks, η Hellas Sat, κ.α.

Στις υπηρεσίες που παρέχουν τα data center περιλαμβάνονται η φιλοξενία ιστοσελίδων, η συνεγκατάσταση, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων (data backup), η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή (disaster recovery), η επιχειρησιακή συνέχεια, κ.α.

You may also like

Comments are closed.