ΥΓΕΙΑ

Γρίπη, ιώσεις και κορωνοϊός ρίχνουν νοκ άουτ το ΕΣΥ – Γέμισαν οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

Πολύ περισσότερες είναι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ από ιώσεις και άλλες ασθένειες, παρά από τον κορωνοϊό που πέρυσι την ίδια εποχή καταλάμβανε τη «μερίδα του λέοντος».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ covid

Στα όριά τους οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές του ΕΣΥ από γρίπηκορωνοϊό και άλλες ιώσεις. Αναλυτικά στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις σαρώνουν αυτή την εποχή με αποτέλεσμα ασθενείς να καταφτάνουν μαζικά στα νοσοκομεία, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ.

Όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πολύ περισσότερες είναι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ από ιώσεις και άλλες ασθένειες, παρά από τον κορωνοϊό που πέρυσι την ίδια εποχή καταλάμβανε τη «μερίδα του λέοντος» στις βαριές νοσηλείες σε Εντατική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

* Στις 24/1/2022 (πέρυσι) στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 1.147 ασθενείς εκ των οποίων 624 με κορονοϊό και 523 από άλλες παθήσεις.

* Στις 24/1/2023 (χθες) στις 1.164 ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονταν 959 ασθενείς. Μόλις οι 180 ασθενείς με κορωνοϊό, και 779 από γρίπη, RSV και άλλες παθήσεις.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις ξεπέρασαν σε σφοδρότητα τον κορονοϊό, αυξάνοντας κατά πολύ τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην Εντατική Θεραπεία, αλλά και σε απλές κλίνες.

NOSOKOMEIA 77 INTIME 25 01 2023

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσηλείες σε απλές κλίνες πέρυσι και φέτος

Η γρίπη και οι άλλες ιώσεις «πήραν κεφάλι» στην έξαρση και επιτίθενται με σφοδρότητα, λένε οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων του κέντρου και πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης οι προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τους 1.000 ασθενείς. Οι ώρες αναμονής για εξέταση ξεπερνούν τις 8 ώρες.

Για την απίστευτη ταλαιπωρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ευθύνονται «οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού, παραιστρικού και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφού από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζονται στα επείγοντα γίνονται λιγότερες των 200 εισαγωγών».

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό:

* Στις 25/1/2022 (πέρυσι) στις κλινικές ήταν 4.694 και συνολικά τα νοσοκομεία δέσμευαν 7.500 κλίνες για κορονοϊό.

* Στις 24/1/2022 (χθες) νοσηλεύονταν με κορονοϊό 1.557 ασθενείς και δεσμεύονται 3.500 κλίνες.

«Μεγάλος αριθμός, αλλά πολύ πιο ελεγχόμενη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ξεκινάνε την εφημερία τους με λιγότερες από 100 κενές κλίνες. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η ανάπτυξη δεκάδων ράντζων, κυρίως στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές που δέχονται ασύμμετρη πίεση.

«Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, ξεκινάνε την εφημερία χωρίς κενό κρεβάτι. Στις ενδιάμεσες ημέρες τις εφημερίας τα κρεβάτια των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο τα καταλαμβάνουν οι ασθενείς που βρίσκονται σε ράντζα ή σε χώρους στα επείγοντα αφού κατά την εισαγωγή τους δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ή ράντζο. Μπορεί να μείνουν στα επείγοντα ή στη βραχείας νοσηλείας αρκετές ώρες σε φορείο ή κρεβάτι ( π.χ. Γεννηματάς, Σισμανόγλειο) ασθενείς που ήδη έχουν εισαχθεί», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ