ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα με τα 8,5 εκατ. άδεια σπίτια και τα χωριά «φαντάσματα»!

iaponia adeia spitia
Μπορεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου να καταγράφεται μια αισθητή μείωση των διαθέσιμων διαμερισμάτων και σπιτιών, η οποία οδηγεί τις τιμές στα ύψη, αλλά υπάρχει μία χώρα, όπου τα ακίνητα διατίθενται αφειδώς.

Ο λόγος για την Ιαπωνία, η οποία έχει ένα τεράστιο απόθεμα κενών σπιτιών κυρίως στις αγροτικές – μη αστικές περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής, τα οποία δείχνουν ότι σχεδόν 8,5 εκατομμύρια σπίτια είναι «akiya». Δηλαδή, άδεια.

Πρόκειται κυρίως, για εγκαταλελειμμένες κατοικίες, οι οποίες έχουν εκκενωθεί για διάφορους λόγους, Από τις φυσικές καταστροφές (τσουνάμι, σεισμοί) έως την αστικοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή, υπάρχουν ολόκληρα χωριά, τα οποία είναι στην κυριολεξία «φαντάσματα», με μηδέν κατοίκους.

Υπάρχουν δε, περιοχές -όχι πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα- όπου σχεδόν ένα στα πέντε σπίτια είναι παντελώς άδεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσφέρει ορισμένα ιδιαιτέρως ευνοϊκά προνόμια σε όσους επιθυμούν να μετακομίσουν στις ερημικές αγροτικές περιοχές.  Για παράδειγμα, παρέχονται σπίτια έναντι μόλις 500 δολαρίων εφάπαξ ή φορολογικές απαλλαγές.

Ωστόσο, και πάλι, ιδίως οι νέοι σε ηλικία πολίτες, εμφανίζονται διστακτικοί στο να εγκαταλείψουν την ασφάλεια των μεγάλων πόλεων, φοβούμενοι τον κίνδυνο της ανεργίας αλλά και της κοινωνικής απομόνωσης.

You may also like

Comments are closed.