ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Καπραβέλος: Είμαστε στα πρόθυρα του 7ου κύματος της πανδημίας

Facebook
Twitter
Το 7ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και η επιδημία της εποχικής γρίπης βρίσκονται προ των πυλών. Η νοσηρότητα θα αυξηθεί από τον Νοέμβριο και μετά, και θα ασκήσει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), γεγονός το οποίο θα απαιτήσει συστράτευση δυνάμεων. “Να επιστρέψουν όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ”, δηλώνει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Οι επόμενες παραλλαγές που θα κυριαρχήσουν μέσα στον χειμώνα είναι πολύ πιθανόν να προέλθουν από την οικογένεια Όμικρον, που κάνει πιο ήπια νόσο και δεν επιβαρύνει τις ΜΕΘ.

Στην περίπτωση αυτή, το 7ο κύμα της πανδημίας θα πιέσει μόνο τις απλές κλίνες νοσηλείας στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα. Κι αυτό είναι ένα καλό νέο!

“Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 7ου κύματος. Μόνο που η παραλλαγή αυτή, δεν είναι ίδια με τις παλιότερες”, τονίζει ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

“Επομένως βλέπω μια ηπιότητα προς το παρόν στην όλη πανδημία. Θα έχει τη μεγάλη έξαρση τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη, αλλά δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του σύστημα Υγείας”, συμπληρώνει και εξηγεί στη συνέχεια, πως η πίεση στις απλές κλίνες, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει:

“Στις απλές κλίνες έχουμε από τώρα πολλές εισαγωγές και Covid και γρίπης. Και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους,. Ταλαιπωρείται πολύς κόσμος, έρχονται πολλοί στα επείγοντα. Όμως, όταν εμείς βγάζαμε κραυγές αγωνίας το ’20 και το ’21, είχαμε μία παραλλαγή η οποία χτύπαγε πνεύμονα, δηλαδή το κατώτερο αναπνευστικό, που σημαίνει πως ήταν ζήτημα χρόνου να πιέσει και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τέτοια εικόνα για τις ΜΕΘ”, σημειώνει ο γιατρός.

Το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ και οι δύο ταυτόχρονες επιδημίες

Το ΕΣΥ έφτασε ηρωικά ως εδώ, αλλά έχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες. Μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν άντεξαν την πίεση, έχουν “δραπετεύσει” προς τον ιδιωτικό τομέα,

Όσοι παραμένουν στις επάλξεις, βρίσκονται σε κόπωση και χρειάζονται άμεσα ενισχύσεις, λέει ο επιστήμονας.

“Από τώρα το προσωπικό βλέπει με ανησυχία μια τάση πίεσης που υπάρχει και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα σημάδια που βλέπουμε από τους δύο ιούς, της γρίπης και του κορονοϊού, είναι ανησυχητικά. Έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις, έχουμε εισαγωγές σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Μία αύξηση -αλλά όχι πίεση- υπάρχει και στις Μονάδες Εντατικής, αλλά η νέα παραλλαγή, όπως είπα και πριν, δεν χτυπάει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα”, σημειώνει ο εντατικολόγος, Νίκος Καπραβέλος.

Προσθέτει, ωστόσο, πως παρ’ όλα αυτά το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, όχι μόνο από τον κορονοϊό και τη γρίπη, αλλά και από όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Την ώρα, μάλιστα, που δεν έχει άλλες αντοχές:

“Η νοσηρότητα θα αυξηθεί, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι μεγάλη, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, που δεν το έχουμε, γιατί δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα. Αυτά βλέπουμε εμείς αυτή τη στιγμή στις συσκέψεις που κάνουμε. Κι αυτό μεταδίδουμε και προς το Υπουργείο”, τονίζει με έμφαση.

Καπραβέλος: “Να γυρίσουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί”

Ο Νίκος Καπραβέλος είναι γνωστός για τις μάχες που έδωσε υπέρ του εμβολιασμού μέσα στην πανδημία. Πολύ συχνά μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο αντιεμβολιαστών για τις ισχυρές απόψεις του σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων.

Ωστόσο, στη φάση αυτή, όπως λέει, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, θα βλάψουν περισσότερο το σύστημα Υγείας με την παρουσία τους, απ’ ότι με την απουσία τους.

“Φαντάζει πλέον ότι δεν στερείται οποιασδήποτε βάσης -είτε λογικής, είτε επιστημονικής- η συνέχιση της αναστολής των υγειονομικών, έστω και αυτής της μικρής μερίδας που υπάρχει. Διότι το επιστημονικό κομμάτι αυτή τη στιγμή έχει λυθεί: και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Από την άλλη μεριά, πάρα πολλοί υγειονομικοί δεν έχουν κάνει την τρίτη και τέταρτη δόση και ουσιαστικά είναι ακάλυπτοι μέσα στο νοσοκομείο. Οπότε δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα της συνέχισης μιας τέτοιας πρακτικής”, λέει ο Νίκος Καπραβέλος.

Οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή υπάρχει άμεση ανάγκη να επιστρέψουν στο ΕΣΥ και για έναν επιπλέον λόγο, προσθέτει ο γιατρός: σύμφωνα με τον νεότερο προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς με Covid-19 δεν θα νοσηλεύονται πλέον σε ειδικές κλινικές κορονοϊού.

“Δεν έχει σημασία πόσοι είναι οι υγειονομικοί. Ακόμη και αυτούς τους λίγους τους χρειαζόμαστε. Είναι κρίμα γιατί το Υπουργείο έχει καταλήξει πως δεν θα νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες Covid πλέον τα κρούσματα, αλλά στις ίδιες τις κλινικές. Κάθε κλινική δηλαδή, είτε είναι χειρουργική, είτε πνευμονολογική, είτε ορθοπεδική, ή ΩΡΛ, θα έχει τον δικό της θάλαμο Covid. Άρα θα χρειάζεται προσωπικό. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς προσωπικό. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τα νέα χαρακτηριστικά της πανδημίας και τα καινούργια χαρακτηριστικά της αντιμετώπισής της”, τονίζει με έμφαση ο γιατρός.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ με τη συμβολή των ιδιωτικών κλινικών κινείται σε σωστή κατεύθυνση, συνεχίζει ο κ. Καπραβέλος.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, οι ασθενείς δεν μπορούν να παραμείνουν για πολυήμερη νοσηλεία στα ιδιωτικά -λόγω κόστους- και επιστρέφουν στο ΕΣΥ.

“Κινείται σε σωστή κατεύθυνση το Υπουργείο, δηλαδή έχει ανοίξει και τις ιδιωτικές κλινικές. Αλλά στα ιδιωτικά δεν τους κρατάνε τους ασθενείς, γιατί εκεί πληρώνουν και τελικά τους στέλνουν πάλι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν εφημερεύουν, αλλά παίρνουν ασθενείς μετά από συνεννόηση. Δεν είναι ότι ο ασθενής χτύπησε την πόρτα απευθείας στο ιδιωτικό”, τονίζει.

Ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό του και το ΕΣΥ

Ο εντατικολόγος κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη τήρησης των προστατευτικών μέτρων.

Η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας είναι διεθνής, όπως λέει, και δεν έπαψε ποτέ να ισχύει.

“Οι κατευθυντήριες οδηγίες σε όλο τον κόσμο είναι οι ίδιες. Από τη στιγμή που έχουμε χειμώνα και ζούμε σε κλειστούς χώρους, είτε σε μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να φοράμε μάσκες. Είναι ισχυρή σύσταση, μην το μπερδεύετε με την διοικητική πράξη της επιβολής. Η σύσταση των γιατρών είναι, «οι αδύναμοι που κινδυνεύουν πρέπει να φορούν μάσκα», γιατί αυτοί έχουν εξασθενημένο αμυντικό σύστημα. Και πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν εμβόλια”, λέει.

Ωστόσο, και στους εμβολιασμούς έχει παρουσιαστεί κόπωση, τονίζει ο γιατρός και συστήνει διπλό εμβόλιο: και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό.

“Δεν βλέπουμε σήμερα να κάνουν οι άνθρωποι τόσο πολύ εμβόλια. Δεν υπάρχει κινητικότητα προς τους εμβολιασμούς. Δεν μας ακούν. Ωστόσο, και μάσκες πρέπει να φοράμε και μάλιστα να κάνουμε διπλό εμβολιασμό γρίπης και κορονοϊού και πιο νωρίς απ’ ότι κάναμε πάντα τον εμβολιασμό της γρίπης. Για να πάμε πιο προφυλαγμένοι και να έχουμε πιο ήπια συμπτωματολογία και να μη χρειαστεί να μπούμε στο νοσοκομείο. Δεν λέω ότι δεν θα περάσουμε γρίπη ή κορονοϊό, αλλά θα το περάσουμε πιο ελαφριά και δεν θα κάνουμε εισαγωγές”, καταλήγει ο ίδιος.

πηγή iatropedia.gr
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top