ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Απάντηση του Κ.Ο.ΔΗ. Πατρέων για το ρεπορταζ με τους άστεγους

Facebook
Twitter
Με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ” για τους άστεγους ,στους δρόμους της Πάτρας, ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση. Στην οποία αναφέρεται: 

“Σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας «Πολιτεία», στο φύλλο της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου, εμφανίζεται άστεγος συμπολίτης μας να δηλώνει ότι δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στις Δομές Αστέγων του Δήμου, λόγω των εγγράφων και των ιατρικών εξετάσεων που του ζητούνται. Δεν ζητήθηκε όμως η θέση του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ -ίσως από ακούσια παράβλεψη- προκειμένου ο αναγνώστης να είναι πλήρως ενημερωμένος για το ζήτημα.

Κατόπιν αυτού, από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), γίνονται γνωστά τα εξής:

Οι Δομές Αστέγων του Δήμου Πατρέων μετά από δύο χρόνια λειτουργίας έχουν χαρτογραφήσει, καταγράψει και επικοινωνήσει με όλους τους άστεγους της πόλης μας.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της Ομάδας Δρόμου ενημερώνουν σε τακτική βάση για τις Δομές και προσφέρουν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα, φαγητό ρουχισμό κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι, οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στις δομές μας.

Όταν ένας συμπολίτης μας βρεθεί στο δρόμο μπορεί άμεσα να φιλοξενηθεί στο Υπνωτήριο και χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δομών. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών (ψύχους ή καύσωνα) ή σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος της υγείας ή της ζωής του η φιλοξενία είναι άμεση.

Στην συνέχεια με την στήριξη και καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού προγραμματίζονται οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του ιδίου.

Ο λόγος, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, που απαιτούνται οι ιατρικές εξετάσεις είναι η υποχρέωση της προστασίας τόσο των άλλων ωφελουμένων της Δομής και των εργαζομένων αυτής αλλά και του ιδίου του αστέγου.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται καιρό στο δρόμο δεν έχουν πρόσβαση στις Δομές Υγείας, έχουν πολύ καιρό να επισκεφθούν γιατρό, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την ζωή.

Αρκετοί από τους αστέγους που συναντά κάποιος στο κέντρο της πόλης μας, επισκέπτονται τις Δομές Αστέγων του Δήμου, κάνουν το μπάνιο τους, πλένουν τα ρούχα τους ή παίρνουν υποστήριξη σε θέματα που τους απασχολούν.

Γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αλλά δεν επιλέγουν να ενταχθούν στις Δομές και να διανυκτερεύσουν στο Υπνωτήριο καθαρά και μόνο για δικούς τους λόγους. Είτε δεν θέλουν να αφήσουν τις γωνιές τους λόγω επαιτείας ή άλλων δραστηριοτήτων, είτε λόγω εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά για τα οποία δεν επιθυμούν να μπουν σε διαδικασία απεξάρτησης.

Οι Δομές Αστέγων του Δήμου μας, είναι ανοιχτές για κάθε συμπολίτη μας που θέλει να βρει ένα ζεστό χώρο να διαμείνει και να υποστηριχθεί από το εκπαιδευμένο προσωπικό στις ανάγκες του. Λειτουργούν με κανόνες ώστε να υποστηρίζουν ουσιαστικά όλους εκείνους, που φιλοξενούνται και έχουν ανάγκη συμπαράστασης.

Βρίσκονται στην Μπουκαούρη 100 και Γούναρη και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2610342995 και 2614400300 (8 π.μ. – 9 μ.μ.). Οι Δομές Αστέγων λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020″.

DSC 6513

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top