ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μεγάλο το deal σε διεθνές επίπεδο για εταιρεία που λειτουργεί και στην Πάτρα!

Facebook
Twitter
Σε 65 εκατοµµύρια στερλίνες (ή περίπου 74 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) ανήλθε το τίμημα για την εξαγορά του 80% της Cosmos Sport τον Οκτώβριο του 2021 από την JD Sports, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 11 φορές πάνω από το EBITDA της εταιρείας (του 100% αυτής) με βάση τον ισολογισμό του 2020.

Το τίμημα για την εξαγορά περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο βρετανικός κολοσσός του κλάδου αθλητικών ειδών για την περίοδο από 1ης Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2022 και αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι ήταν μια πολύ καλή συμφωνία για τους μετόχους της Cosmos Sport.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των Ελλήνων μετόχων της εταιρείας –κ. Μιχαήλ, Ελευθέριο και Κωνσταντίνο Τσικνάκη– σε αυτήν συμμετείχε με 30% το fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη κ. Απόστολο Ταμβακάκη, ο οποίος φέρεται να έχει σημαίνοντα ρόλο στην προσέλκυση των ξένων επενδυτών. Η αρχική επένδυση του κ. Ταμβακάκη στην Cosmos Sport τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη συνολική επένδυση του fund να ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας της JD Sports με την Cosmos Sport, o βρετανικός όμιλος έχει προτιμησιακό δικαίωμα εξαγοράς (option) για το υπόλοιπο 20% της Cosmos Sport από το 2025 κι έπειτα σε δύο ισόποσες δόσεις μετοχών, μία το 2025 και η δεύτερη το 2026. Μάλιστα έχει προσδιοριστεί και μια κατ’ αρχάς εκτίμηση για την εξαγορά αυτού του 20%, ύψους 10 εκατ. στερλινών, με την οριστική τιμή απόκτησης, ωστόσο, να καθορίζεται όταν θα ασκηθεί το δικαίωμα, ενώ θα γίνεται και ένας προσδιορισμός της εύλογης αξίας σε κάθε οικονομική χρήση.

Από την ανάλυση του τιμήματος των 65 εκατ. στερλινών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αξία για το σήμα Cosmos υπολογίζεται σε 9,1 εκατ. στερλίνες και του σήματος Sneaker 10 (το premium σήμα της αλυσίδας) σε 4,2 εκατ. στερλίνες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα 39,5 εκατ. στερλίνες από τα 65 εκατ. στερλίνες αφορούν το τίμημα που σχετίζεται με τη φήμη της εταιρείας και τις μελλοντικές επιδόσεις της.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top