ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Όπου φύγει – φύγει: Στα σύνορα χιλιάδες Ρώσοι για να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν

Facebook
Twitter

Τη ζωή πολλών Ρώσων άλλαξε μέσα σε μια νύχτα η «μερική επιστράτευση» που προανήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του αυτήν την εβδομάδα, καθώς συναισθηματικά φορτισμένοι άνδρες αποχαιρετούν την οικογένειά τους για να καταταγούν, ενώ άλλο επιχειρούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο, περνώντας τα σύνορα οδικώς ή αεροπορικώς.

Για πολλούς από αυτούς, ο λόγος της φυγής είναι ο ίδιος: να αποφύγουν την επιστράτευση προκειμένου να συμμετάσχουν στον παράλογο πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στη γειτονική Ουκρανία. Ωστόσο οι καταστάσεις που περιβάλουν τις αποφάσεις τους -καθώς και τη δυσκολία τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους – είναι βαθιά προσωπικές για καθένα από αυτούς.

Για τον Ιβάν, ο οποίος εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος και έφυγε για τη Λευκορωσία την Πέμπτη, το κίνητρο ήταν ξεκάθαρο: «Δεν στηρίζω αυτό που συμβαίνει, οπότε αποφάσισα ότι έπρεπε άμεσα να φύγω».

«Ένιωσα ότι οι πόρτες κλείνουν, κι αν δεν το κάνω τώρα αμέσως δεν θα μπορώ να το κάνω αργότερα», προσθέτει, ενώ θυμάται τον στενό του φίλο ο οποίος, έχοντας δύο μικρά παιδιά, δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει.

Ο 29χρονος Αλεξέι, από την άλλη, ο οποίος έφτασε στη Τζόρτζια από τη Ρωσία με λεωφορείο επίσης την Πέμπτη, είπε ότι έλαβε την ίδια απόφαση εν μέρει λόγω της καταγωγής του.

«Η μισή μου οικογένεια είναι Ουκρανοί. Αν και προς το παρόν δεν είμαι υπό επιστράτευση, νομίζω ότι αν αυτό συνεχιστεί όλοι μας θα κληθούμε να καταταγούμε».

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιστρατευθούν 300.000 έφεδροι, καθώς η Μόσχα πασχίζει να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις μετά από την επιτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου αυτόν τον μήνα. Η κίνηση πρόκειται να αλλάξει το εύρος της εισβολής της Ρωσίας από μια επίθεση που διεξάγεται κυρίως από εθελοντές σε μια επίθεση που εμπλέκει μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της.

Τις επόμενες κιόλας ώρες από την κήρυξη από τον πρόεδρο Πούτιν της μερικής εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές στα συνοριακά περάσματα.

epistrateysi rosia
Μέλη ρωσικής οικογένειας αποχαιρετούν άνδρες που πάνε να καταταγούν στον στρατό

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί θεωρούν η Γεωργία αλλά και η Φινλανδία. Τη φυγή στη Γεωργία διευκολύνει το γεγονός ότι η χώρα κατάργησε ήδη από το 2012 την απαίτηση να έχουν βίζα οι Ρώσοι πολίτες, προκειμένου να εισέλθουν.

Πυκνή παραμένει και σήμερα η διέλευση οχημάτων από τη Ρωσία στη Φινλανδία μέσω των νοτιοανατολικών της συνόρων, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή της χώρας, που όπως είπε στο Reuters. Σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα ήταν υπερδιπλάσιος ο αριθμός των Ρώσων που έφθασε χθες στη χώρα.
epistrateysh
Κέντρο συλλογής επιστρατευμένων στη ρωσική πόλη YakutskAP Photo

Καθώς μάλιστα αυξήθηκε χθες η διέλευση οχημάτων από τον ανατολικό γείτονά της, η Φινλανδία σκέφτεται να απαγορέψει στους περισσότερους Ρώσους την είσοδο στα εδάφη της.

Περί τα 7.000 άτομα εισήλθαν χθες Πέμπτη από τη Ρωσία στη Φινλανδία, οι 6.000 εξ’ αυτών Ρώσοι, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 107% σε σύγκριση με την ίδια μέρα πριν από μία εβδομάδα. Τρεις εκ των αφιχθέντων ζήτησαν άσυλο, ενώ ουδείς την περασμένη εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top