ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας “μπλόκαραν” τη χαλάρωση των μέτρων

estiasi KAD metra

“Επιμένουν” οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, γεγονός που φαίνεται ότι “μπλόκαρε” τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Οι ειδικοί, που συνεδρίασαν την Τετάρτη και αξιολόγησαν την επιδημιολογική κατάσταση, εισηγήθηκαν την παράταση ισχύος των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα, τουλάχιστον. Την εισήγηση έκανε δεκτή η κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι τα υφιστάμενα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 23 Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Οι νέες μολύνσεις δείχνουν μία σταθερά πτωτική τάση τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αριθμό των νεκρών, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, δείκτες που καταγράφουν και την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δείχνει μία σταθεροποίηση. Από την 4η Ιανουαρίου 2022 που σημειώθηκε το νέο αρνητικό ρεκόρ με 50.126 νέα κρούσματα, καταγράφεται μία πτωτική πορεία στις νέες μολύνσεις, με εξαίρεση την 11η Ιανουαρίου όταν ανακοινώθηκαν 32.694 νέα κρούσματα. Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 24.246 νέες μολύνσεις -έναντι 32.694 την προηγούμενη ημέρα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται και στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, που άρχισαν να ισχύουν πριν από την Πρωτοχρονιά.

nosokomeio koronoios2 scaled 1

Τι δείχνουν οι σκληροί δείκτες

Όμως, ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της νόσου παραμένει υψηλός (77 νεκροί το τελευταίο 24ωρο), ενώ μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 670, έναντι 640 που ανακοινώθηκαν χθες. Την ίδια στιγμή, αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε με 654 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας μέσα σε μία ημέρα (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 578 ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έκριναν ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μείωση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και κυρίως εάν θα υπάρξει σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, ώστε να “ανάψουν” το πράσινο φως για τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Επιπλέον, θεώρησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει στάση αναμονής για μία εβδομάδα, τουλάχιστον, ώστε να διευκρινιστεί το μέγεθος της διασποράς στη σχολική κοινότητα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, δηλαδή τη Δευτέρα.

κρούσματα παιδιά

You may also like

Comments are closed.