ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά – Αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας

31s1sxoleioaithousa thumb large
Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εντός της εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το σχέδιο της υπό-επιτροπής για την επιστροφή στα θρανία φαίνεται πως έχει κλειδώσει.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, βούληση της επιτροπής είναι να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self test. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

You may also like

Comments are closed.