ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Ήρθαν 25 αντιδραστήρια ανίχνευσης της «ευλογιάς των πιθήκων»

kentriki
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας», κατόπιν πρωτοβουλίας του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων που λειτουργεί στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει ήδη προμηθευτεί 25 αντιδραστήρια για τη διερεύνηση και ανίχνευση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Προ ημερών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί κρούσμα των ευλογιάς των πιθήκων, εντός της διοικητικής περιοχής ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, το Εργαστήριο εξοπλίστηκε επαρκώς, ώστε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τη λήψη βιολογικού υλικού από όλα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην διοικητική περιφέρεια της.

Το Εργαστήριο εξάλλου, ήδη διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες και αυστηρό πρωτόκολλο που αφορά τη λήψη αλλά και διερεύνηση του βιολογικού υλικού (λόγω covid).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη υπάρχει υπερσύγχρονο δίκτυο μεταφοράς του βιολογικού υλικού, το οποίο λαμβάνεται με PCR.

entheti

ΚΑΡΒΕΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Η «Πολιτεία» απευθύνθηκε στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο κ. Καρβέλης τόνισε πως η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έλαβε άμεσα μέτρα, στα πλαίσια της ετοιμότητας για την πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων της νέας μεταδιδόμενης νόσου, της ευλογιάς των πιθήκων και πρόσθεσε:

«Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανίχνευσης και Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων, που βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή Πατρών προχώρησε στην αγορά αντιδραστηρίων που θα συμβάλλουν στην ανίχνευση της νόσου, κατόπιν εξέτασης δείγματος που θα φτάσει στο Εργαστήριο ως ύποπτο.

Στα πλαίσια της υγειονομικής ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αποφυγή της διασποράς της μεταδιδόμενης δερματολογικής νόσου της    ευλογιάς των πιθήκων, προχωρήσαμε στην αγορά κατάλληλων αντιδραστηρίων.

Με τη βοήθεια αυτών των αντιδραστηρίων και την κατάλληλη εκπαίδευση που έχουν λάβει τα στελέχη του Εργαστηρίου Λοιμογόνων Παραγόντων της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Πατρών θα είναι εφικτή η άμεση ανίχνευση και κατ’ επέκταση, διάγνωση και παρακολούθηση του ασθενή, που θα επιβεβαιωθεί ως απόλυτο κρούσμα, όταν το δείγμα του θα εξεταστεί, υπό το πρίσμα του ύποπτου, λόγω συμπτωματολογίας.

Επομένως, το εργαστήριο Ανίχνευσης και Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων, της 6ης ΥΠΕ, στο οποίο ηγείται η κ. Μουζάκη, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και ειδική περί των μεταλλάξεων και των λοιμογόνων μικροοργανισμών, πρωτοπορεί αυτή τη στιγμή, μαζί με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, στην προσπάθεια αποφυγής της διασποράς μιας ακόμη μεταδιδόμενης νόσου. Κινούμαστε στις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να διατηρηθεί η υγειονομική ασφάλεια στον Δυτικό Άξονα της χώρας.

Να σημειώσω ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι υγειονομικές δομές μας περί της δυνατότητας ανίχνευσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ευτυχώς, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, δεν έχει καταστεί αναγκαία η διαδικασία της ανίχνευσης όσο δεν υφίσταται ύποπτο περιστατικό, προσβαλλόμενο από τη νόσο αυτή» .

You may also like

Comments are closed.