ΠΑΤΡΑ: Ο καρκίνος υπάρχει ΑΚΟΜΑ στον Αγ. Νεκτάριο!

Facebook
Twitter
 |   Οργισμένοι οι κάτοικοι που καταγγέλλουν ότι τόσα χρόνια που φωνάζουν για το πρόβλημα της καρκινογόνας αμιαντοσκεπής έχουν πέσει θύματα εμπαιγμού από το κράτος και φορείς…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

«Έφτασαν οι εκλογές αλλά το πρόβλημα μας υπάρχει ακόμα και κανείς από το κράτος δεν έχει δώσει λύση» καταγγέλλει στην «Πολιτεία» ο κ. Αχιλλέας Μουντζούρης, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου της Πάτρας.

1 αμιαντοσ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΔΕΞΙΑ 1

Επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο, και αναδεικνύει για μία ακόμη φορά, το πρόβλημα που από το 2020 η εφημερίδα «Πολιτεία» έχει στηρίξει και δημοσιοποιήσει. Και το οποίο αφορά:

  • από την μια, στο ότι το κράτος δεν φροντίζει για την απομάκρυνση της στέγης αμιάντου σε 114 εργατικές κατοικίες της περιοχής
  • και από την άλλη, στο ότι οι κάτοικοι τρέμουν για την υγεία τους, με αφορμή μάλιστα τις… δεκάδες περιπτώσεις καρκίνου που έχουν πλήξει αρκετές οικογένειες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν!

IMG 0343

Θυμίζουμε ότι η κατ’ επανάληψη δημοσίευση του θέματος από την «Πολιτεία» είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων. Ακόμα και πρώτο θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας είχε τεθεί, με την παρουσία εκπροσώπων των 114 οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή. Για το θέμα είχε κινητοποιηθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

IMG 0352

Όμως το «γράμμα του νόμου» έθετε εμπόδια στο έργο απομάκρυνσης της ενιαίας αμιαντοσκεπής των 114 κατοικιών, καθώς αυτές ανήκαν στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που πλέον δεν υφίσταται ως οργανισμός και έχει κληροδοτηθεί στον ΟΑΕΔ, αλλά ο ΟΑΕΔ δεν νομιμοποιείται να έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Έτσι, όλοι έψαχναν να βρουν τρόπο για το πώς και κυρίως ποιος θα πληρώσει, για να γίνει ένα τέτοιο, γιγάντιο, έργο, όπως αυτό της απομάκρυνσης της αμιαντοσκεπής.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ένα προφανές ερώτημα είναι: «γιατί οι κάτοικοι δεν προβαίνουν μόνοι τους στην αντικατάσταση της αμιαντοσκεπής». Αλλά η απάντηση είναι μία: «Διότι καμιά οικογένεια δεν έχει τα χρήματα για μια τέτοια εργασία. Διότι δεν πρόκειται για ξεχωριστή σκεπή σε κάθε σπίτι, αλλά για μια ενιαία σκεπή που καλύπτει όλα μαζί τα σπίτια (και τα 114).

IMG 0344

Και το κόστος για μια απομάκρυνση, από εξειδικευμένη εταιρεία που διασφαλίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές και ειδική τεχνογνωσία, ώστε να μην περάσουν καρκινογόνα υλικά στην ατμόσφαιρα, είναι απαγορευτικό για έναν ιδιώτη και δη για έναν κάτοικο εργατικής κατοικίας.  Το κόστος για ένα μέσο οικογενειακό νοικοκυριό εκτιμάται σε κάποιες… εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Κόστος, αντικειμενικά αδύνατο να καλυφθεί!

Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος να δοθεί η λύση αποκλειστικά από το κράτος. Αλλά αφού ο ΟΕΚ δεν υπάρχει πια και ο ΟΑΕΔ δηλώνει αναρμόδιος, οι κάτοικοι έμειναν με τον καρκίνο πάνω απ’ τα κεφάλια τους…

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Πεθαίνουμε από καρκίνο» φωνάζουν οι κάτοικοι!

IMG 0345

Οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και για «ύποπτους» θανάτους από καρκίνο, ανθρώπων οι οποίοι έζησαν ή ζουν μέσα στα σπίτια που καλύπτονται απ’ τον αμίαντο. Επίσης τονίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα τους, κανονικά δεν θα ‘πρεπε να αφορά μόνο εκείνους, αλλά και μεγάλο μέρος της πόλης. Δεδομένου ότι ο αμίαντος είναι ένα καρκινογόνο υλικό που τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία «ίχνη» του, «ταξιδεύουν» σε μεγάλη απόσταση με τον αέρα.

Κάτι που το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας είχε εξάλλου παραδεχθεί όταν έλαβε ομόφωνη απόφαση συμπαράστασης στους κατοίκους, υπό το σκεπτικό ότι ο αμίαντος της συνοικίας αποτελεί μια βραδυφλεγή υγειονομική «βόμβα» στην «καρδιά» της πόλης. Και μάλιστα, σε απόσταση «αναπνοής» από σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή.

IMG 0349

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

IMG 0356 e1695717358277

Τα σπίτια κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’50 από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που επέλεξε να τοποθετήσει την αμιαντοσκεπή, γιατί τότε επιτρεπόταν διότι δεν είχε ανακαλυφθεί η επικινδυνότητά της. Και μάλιστα, επελέγη τότε να τοποθετηθεί μία ενιαία, γιγαντιαίων διαστάσεων, σκεπή που καλύπτει όλα μαζί τα σπίτια (και τα 114) και όχι ξεχωριστά.

 

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΟΝ ΝΟΜΟ…

IMG 0350

Και σαν να μην έφθανε ο ανωτέρω λαβύρινθος μη ανάληψης της ευθύνης, τον Μάιο του 2019 ψηφίστηκε στη Βουλή και το άρθρο 90 του νομοσχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια, ότι:

  • «…Οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι ακινήτων, όπως γηπέδων, οικοπέδων, κτισμάτων ή κατασκευών, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από επικίνδυνα απόβλητα…».

Με άλλα λόγια, καθιστά υπόχρεους τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, άρα τις 114 οικογένειες της συνοικίες του Αγίου Νεκταρίου, για την απομάκρυνση του αμιάντου. Με άλλα λόγια, κινδυνεύουν κι από πάνω με πρόστιμο…

 

ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ
αμιαντοσ δημοτικο κτιριο 1 1

Να σημειωθεί ότι αμιαντοσκεπή υπάρχει και στο κτίριο του τομέα Καθαριότητας του Δήμου, στην οδό Μιαούλη, κάτω απ’ τα Ψηλαλώνια. Μάλιστα είχε απασχολήσει και τη Βουλή, πριν δύο χρόνια, με Ερώτηση που είχε γίνει στον τότε αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με αριθμ. πρωτοκόλλου 6518/13-05-2021. Η υπουργική απάντηση βέβαια έκανε λόγο για τα κονδύλια που δίνονται στους δήμους προκειμένου να καλύπτουν επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση. Το θέμα έμεινε στα συρτάρια…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0004 3

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή