ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Προθεσμία έως την Παρασκευή για να δηλωθούν τα αναδρομικά που έλαβαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Facebook
Twitter

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει αναδρομικά τα τελευταία 10 χρόνια και δεν τα έχουν δηλώσει στην  Εφορία προκειμένου να το πράξουν και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, με την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.

Έτσι λοιπόν έως την προσεχή Παρασκευή 1η Μαρτίου, χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά χρήματα ακόμα και πριν από 10 χρόνια θα πρέπει να τα δηλώσουν στην Εφορία.

Τις προηγούμενες ημέρες η φορολογική διοίκηση απέστειλε στους υπόχρεους φορολογούμενους email το οποίο και ανέφερε τα εξής: «Σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: anadromika@aade.gr».

Αξίζει να σημειωθεί από λίγες εβδομάδες, προς τα τέλη του 2023, είχε αποσταλεί το πρώτο μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι: επίκειται η έκδοση από τη Φορολογική Διοίκηση των σχετικών πράξεων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μια δεκαετία.

Πάντως οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν είχαν καμιά απολύτως ενημέρωση για την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Οι εργοδότες τους και τα ασφαλιστικά ταμεία, με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά χωρίς να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Υπάρχει όμως και μία κατηγορία φορολογουμένων, που δεν έχουν δηλώσει email και αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν την σχετική ενημέρωση στη προσωπική τους θυρίδα στο Taxisnet, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα από την εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 1η Μαρτίου να υποβάλλουν τη σχετική τροποποιητική δήλωσης.

Να τονιστεί ότι ο επιπλέον φόρος που ενδεχομένως θα προκύψει πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ ωστόσο, οι συνταξιούχοι μπορούν για παράδειγμα να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και μάλιστα σε 48 δόσεις.

H τροποποιητική δήλωση για τους συνταξιούχους υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2023 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Οι 48 δόσεις καθορίζονται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι δόσεις είναι έντοκες. Όσοι επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων θα έχουν και μικρότερο επιτόκιο. Όσο αυξάνονται οι δόσεις αυξάνεται και το επιτόκιο. Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ρύθμιση.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top