ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

kostas skrekas 873x432.jpg
«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη», δήλωσε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ο κ. Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε, η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είτε θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθεί στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.

Σίμσον: Χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών

«Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο».

Η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε λόγο για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση «για να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές ενεργειακές αγορές».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διεβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».

Ο Τσέχος υπουργός διαβλέπει συμφωνία για επείγουσα στήριξη ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας

“Σχεδόν βέβαιος” δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν για την επείγουσα στήριξη ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πρόσθετες δαπάνες κατά την σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ευρωπαϊκού μπλοκ. Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία “η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει νευρικές“, σημείωσε επίσης ο Γιόζεφ Σικέλα κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Παράλληλα η Εσθονή υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι μάλλον δεν θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οποιοδήποτε πλαφόν και να ορίσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. “Αυτό που κάνει η Ρωσία εξαρτάται πολύ λίγο από τις δικές μας αποφάσεις. Αν η Ρωσία θέλει να περιορίσει τους ενεργειακούς πόρους που λαμβάνει η Ευρώπη, ο Πούτιν θα το κάνει”, σημείωσε η Ρίινα Σικούτ πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

“Η Ρωσία έχει πει ότι, αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, οφείλουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε να νικήσει η Ουκρανία”, υπογράμμισε.

You may also like

Comments are closed.