ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Θέμα κυριαρχίας των νησιών θέτει πάλι η Άγκυρα

Facebook
Twitter
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επίσημο τρόπο εξέφρασε τη θέση της Αγκυρας που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, τα οποία θεωρεί στρατιωτικοποιημένα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους, ανέφερε: «Δεν ανεχθήκαμε εχθρικά βήματα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Δεν αφήσαμε κενά σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σε επίπεδο παρουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και σημειώσαμε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας θα καταστεί επίσης συζητήσιμο σε περίπτωση παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

O κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια και ανέφερε πως «οι πρόσφατες προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο είναι ακατάλληλες για την ειρήνη και τη σταθερότητα και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η θέση μας σε αυτά τα ζητήματα είναι σαφής. Είμαστε αποφασισμένοι».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν πως «οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις. Η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς. Οσον αφορά τις κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, η χώρα που κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφωρα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωσή της διεθνώς». Πάντως εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε στο Κάιρο την υπογραφή συμφωνίας για καθορισμό θαλασσίων περιοχών ευθύνης και υποστήριξε πως μια τέτοια συμφωνία με την Αγκυρα θα είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης Σίσι. Τέλος, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ χρησιμοποίησε τον όρο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top