ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Θοδωρής Αγγελόπουλος: Η Πάτρα μου θυμίζει… «υποβρύχιο», πότε αναδύεται, πότε βυθίζεται…

Facebook
Twitter

Είναι ένας άνθρωπος που «ενώνει» στο πρόσωπο του την ελληνική και την ιταλική κουλτούρα μιλά για την Πάτρα, τις εκλογές, την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που μπορεί να έρθει στην πόλη μας…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Πριν λίγες μέρες η πόλη της Κορίνθου υποδέχθηκε το 1ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.  Έναν μοναδικό κύκλο εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνές ενδιαφέρον.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου και το Διεθνές Συνέδριο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στις Μητροπόλεις και τις Αποικίες» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις  5 έ ως χθες 7 Μαΐου 2023. Επρόκειτο για μια πολιτιστική διοργάνωση που έχει σκοπό, η επόμενη γενιά να πάρει την σκυτάλη στην Ιστορία και στις Ιδέες για να γίνει… καλύτερος ο Κόσμος Μας.

342598666 216195361128150 6198689697756818824 n

Ένα στοιχείο ενδιαφέροντος είναι ότι το εν λόγω Φεστιβάλ συζητείται ήδη να «έρθει» και στην Πάτρα. Γεγονός που αν συμβεί θα προσδώσει πολλά στην πόλη, στον πολιτισμό και τους νέους της. Η «ιδέα» για την Πάτρα δεν είναι τυχαία, καθότι απ’ τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας είναι και ο Πατρινός στην καταγωγή, κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

(Δείτε αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ΕΔΩ: https://politeianews.gr/papadreou-archaio-drama-korinthos/ )

Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε απ’ το φαρμακείο της πλ. Ελευθερίας στην Πάτρα αλλά παράλληλα «παντρεύει» κι άλλα στοιχεία γεωγραφικού προσανατολισμού, αφού έχει υπάρξει Δήμαρχος Αντιρρίου, έχει θητεύσει Εκπρόσωπος του ΕΟΤ στην Ιταλία, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.), καθώς και Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Στην κουβέντα μας ξεχωρίζουν οι καινοτόμες ιδέες του για την Αυτοδιοίκηση, η «Ιταλική» ματιά προσέγγισης του διακυβεύματος των εθνικών εκλογών, αλλά και η εκπληκτική του περιγραφή για την Πάτρα…

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Θ. Αγγελόπουλος 5 1 1

 • Κύριε Αγγελόπουλε, να ξεκινήσουμε απ’ το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, μια προσπάθεια που έλαβε «σάρκα» και «οστά» πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία. Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα και σε τι αποσκοπούσε;

Όπως γνωρίζετε, στην αρχαιότητα η Κόρινθος ίδρυσε 12 αποικίες μεταξύ των οποίων οι Συρακούσες (το 734 π.Χ.). Η ιδέα για τη δημιουργία ενός διεθνούς  φεστιβάλ αρχαίου δράματος για μαθητές και νέους με τη συμμετοχή μαθητών  σχολείων από τις πόλεις των 12 αποικιών,  ήταν μια ιδέα που υπήρχε εδώ και χρόνια στο μυαλό όλων. Είναι μια απάντηση σε μια αυτονόητη ανάγκη: την ανάγκη της επικοινωνίας μέσα από τον πολιτισμό. Παράλληλα δημιουργήσαμε και ένα μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης και προβολής της περιοχής της Κορίνθου. Ανάπτυξη μέσω των θεμελιωδών αξιών του κλασικού πολιτισμού και της άυλης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

 

Θ. Αγγελόπουλος 4 2 1

 • Να έρθουμε στα της πολιτικής επικαιρότητας καθότι οδεύουμε προς εθνικές εκλογές εν μέσω τεκτονικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς. Και μια και η σχέση σας με την γειτονική Ιταλία, όπου πάνωκάτω τα προβλήματα κι εκεί ταλανίζουν, ποια είναι η δική σας αίσθηση για αυτό που ζητούν τελικά οι πολίτες;

Ο πρόσφατος εορτασμός της πρωτομαγιάς  είναι χαραγμένος στη συνείδηση των δυο λαών. Μια γιορτή με όραμα την απελευθέρωση, μια γιορτή ελευθερίας, Δημοκρατίας, μια γιορτή της εργασίας. Στο Σύνταγμα μας κατοχυρώνονται οι ύψιστες αξίες ελευθερίας και δημοκρατίας, που ο φασισμός και οι νέο-νοσταλγοί του επιβουλεύονται. Αυτές αποτελούν την μοναδική μας ασπίδα απέναντι σε κάθε λογής οπαδούς του ολοκληρωτισμού και του φασισμού.

Η  επέτειος της πρωτομαγιάς, ως σύμβολο,  αποτελεί πάντα μια στιγμή εθνικής αρμονίας, που παρά τη κορύφωση του προεκλογικού πυρετού, μας βοηθά να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο ως ουσιαστικού προπύργιου της δημοκρατίας.

Διάβαζα την αντίδραση της Εβραϊκήςκοινότητας: «Δεν πρόκειται για νοσταλγία αλλά για το θάρρος της απόλυτης αξίας του αντιφασισμού». Πίστη μου είναι ότι η πραγματική  αντίσταση στον φασισμό, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση κάθε πολίτη. 

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 • Υπήρξατε ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θητεύοντας και ως Δήμαρχος Αντιρρίου. Ποιο είναι το δικό σας απόσταγμα για το πόσα μπορεί (ή πόσα πρέπει να μπορεί) να κάνει ένας Δήμαρχος για τον τόπο του; Κι επειδή στον «ορίζοντα» έχουμε και Αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής για κάθε ψηφοφόρο; Το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου, οι ιδεολογικές του απόψεις και καταβολές; Τι απ‘ όλα;

Όταν συζητείτο  ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέθεσα ολοκληρωμένο σχέδιο με δέκα σημαντικές καινοτομίες. Σας τις παραθέτω:

 1. Να εξασφαλιστεί η ομοιογενής εδαφική αντιπροσώπευση, (Ενδοδημοτική, Ενδοπεριφερειακή Δημοκρατία)
 2. Να εγγυηθεί την εκπροσώπηση κινημάτων και μειονοτήτων
 3. Να εξασφαλιστεί η ισότιμη  εκπροσώπηση  των φύλλων
 4. Να υπάρξει εγγύηση  της  διακυβέρνησης- κυβερνησιμότητας.
 5. Να διασφαλιστεί η ενότητα του κράτους και όσον αφορά σε παραμεθόριες περιοχές.
 6. Υποψηφιότητες: ίσος αριθμός των δυο φύλλων
 7. Δυνατότητα δημιουργίας συνδυασμών προεκλογικά με λίστα συνεργαζόμενων  παρατάξεων.
 8. Δυνατότητα προτίμησης σταυρού στον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου/περιφερειάρχη και σταυρό προτίμησης σε έναν υποψήφιο δημοτικό/περιφερειακό σύμβουλο άλλου συνδυασμού.
 9. Είσοδος στο εκλέγειν των νέων 16 ετών
 10. Καθιέρωση 2 συνεχών εκλογών ως ανώτατου ορίου εκλογής σε όλα τα όργανα της ΤΑ

 

Η ΠΑΤΡΑ

 • Αλήθεια, επισκεπτόμενος την Πάτρα, την πόλη σας επί της ουσίας, και βλέποντας την, πώς εξελίσσεται, ποια είναι η δική σας άποψη για την πόλη; Πόσο «κοντά» ή «μακριά», τελικά, βρίσκεται από αυτό που θα έπρεπε και θα μπορούσε να ήταν;

Μου δίνεται η αίσθηση ενός… «υποβρυχίου».  Πότε αναδύεται και πότε βυθίζεται. Υπάρχει μια μυστηριώδης και αρχαϊκή ατμόσφαιρα. Τρίτη πόλη της Ελλάδας και δεύτερο πιο σημαντικό λιμάνι η Πάτρα είναι για πολλούς ταξιδιώτες μόνο ένας κόμβος, ένα σημείο διέλευσης: κατεβαίνουν από το πλοίο και φεύγουν αμέσως.

Αν όμως σταματήσεις,  έστω μια μέρα  θα ανακαλύψεις μια πόλη με περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας, ένα πλούσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων (ένα κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ θα μπορούσε να διοργανώνεται εδώ, όπως κατά τη περίοδο του Θάνου Μικρούτσικου) και μια νεανική και ζωντανή ατμόσφαιρα, αλλά και ένα τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο.

Πιστεύω, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να εστιάσει σε δυο – τρία, το πολύ, μεγάλα θέματα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης ώστε να γίνει θελκτικός διεθνής προορισμός.
 

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΤΡΑ – ΙΤΑΛΙΑ…

 • Εκτιμάτε ότι η Πάτρα, ως «πύλη» προς τη Δύση, αλλά και η Ελλάδα συνολικά, έχει αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε την σχέση με τον λαό με τον οποίο όπως λέγεται είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα»; Και θα μπορούσαμε άραγε μέσα από την ένωση δυνάμεων των δύο χωρών να πετυχαίναμε περισσότερα πράγματα για τις χώρες μας, και εμείς, και οι Ιταλοί;

Η Πάτρα ήταν πάντα το σημείο επαφής της χώρας μας με την Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης με την Ανατολή. Ένα λιμάνι που επέτρεψε σε εμπορεύματα, ανθρώπους, ιδέες και κινήματα να περάσουν από την μια μεριά στην άλλη, δημιουργώντας μια μοναδική όσμωση. Η Πάτρα δεν είναι Ανατολή, αλλά δεν είναι και Δύση. Αποτελεί τον καλό αγωγό και τον καταλύτη που κάνει εφικτή την επικοινωνία των ανθρώπων.

Είναι πολλά τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει με αφορμή αυτή την μοναδική χωροχρονικότητα της πόλης. Ελάχιστα έχουν γίνει και εκείνα, δυστυχώς, τυχαία και πρόχειρα. Αποτελεί καθήκον όλων μας να επενδύσουμε σε αυτή τη μοναδικότητα. Το καλεί το παρελθόν, το αναμένει το μέλλον.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος; Μέσα από τίτλους αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική του πορεία:

 1. Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Μπολόνιας Ιταλία.
 2. Πρόεδρος Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας.
 3. Μέλος  Ε.Σ  ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα)
 4. Σπούδασε φαρμακευτική, Κοινωνιολογία και δημοσιογραφία Τουρισμού
 5. Ιδρυτικό μέλος ΠΑΣΟΚ
 6. Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας
 7. Διευθυντής ΕΟΤ στην Ιταλία (Μιλάνο)
 8. Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου Γιώργου Παπανδρέου
 9. Δήμαρχος Αντιρρίου.
 10. Μέλος Δ.Σ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νιας
 11. Υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων ς Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
 12. Αντιπρόεδρος του σωματείου παραστατικών τεχνών  ‘’ΣΧΟΛΕΙΟΝ’’ της Ειρήνης Παπά.
 13. Ιδρυτικό μέλος Κοινωνικής Συμφωνίας.
 14. Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
 15. Υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση του Ιστορικού αρχείου Ανδρέα Παπανδρέου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0022

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top